V Kulináriu aj dnes pokračujeme v predstavovaní receptov nitrianskych starých mám. Rovnomennú knihu napísala Anzelma Hlôšková, ktorá Michalovi Hercegovi nadiktovala aj dnešný recept. Jeho názov je ludáš kaša.
Rizoto s husacími drobkami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na ludáš kašu budeme potrebovať husacie drobky (okrem pečene), koreňovú zeleninu, jednu cibuľku, dva strúčiky cesnaku, štyri zrnká čierneho korenia, dve zrnká nového korenia, kúsok bobkového listu, kúsok zelenej papriky, soľ, vodu, trochu rasce, dva a pol pohára ryže.
A teraz postup. Drobky umyjeme, dáme variť s koreninami a soľou do studenej vody. Do polomäkkého mäsa pridáme zeleninu, papriku, cibuľu, cesnak a dovaríme. Z hotovej polievky zoberieme masť. Vyberieme drobky a zeleninu a polievku precedíme.
Srdce, žalúdok a krk rozdelíme na menšie kúsky. Ryžu umyjeme v horúcej aj studenej vode, prepláchneme, necháme odkvapkať a dáme ju do kastróla alebo pekáčika. Zalejeme precedenou polievkou. Ak máme dva a pol pohára ryže, tak dáme štyri a pol až päť pohárov precedeného vývaru. Privedieme ho do varu, pridáme pokrájanú zeleninu a mäso. Ochutnáme, či je dosť slané a privedieme do varu. Varíme asi tri minúty, preložíme na rozohriatu platničku. Prikryjeme. Keď dobre vrie, platničku vypneme a ryža sa dovarí.
Keď robíme husacie rizoto v trúbe, tak ryžu zalejeme horúcou polievkou, pridáme mäso, pekáč vložíme do rúry a ryžu udusíme do mäkka. Občas trochu premiešame, aby mäso a zelenina boli rovnomerne rozvrstvené. Môžeme podávať so šalátom z hlávkovej kapusty alebo s kyslými či kvasenými uhorkami.
Zajtra si pripravíme „smotankový" olejový slaný koláč.