Polenta bola v minulosti jedlom chudobných rodín, v súčasnosti sa podáva v každej dobrej talianskej reštaurácii. Známa je aj v iných krajinách, ako napríklad Srbsko či Čierna Hora. S troškou fantázie z nej možno vykúzliť zaujímavé jedlá. Napríklad polentová pizza. Aj tento recept sme našli v knihe Kuchyňa vášho srdca, talianskeho kardiológa profesora Ferariho a jeho manželky. Do daru ju dostala Slovenská nadácia srdca. Ľubica Radimská povedala viac Márii Babinskej.
Pizza z polenty
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na polentové malé pizze.
Potrebujeme: 400 gramov kukuričnej múky, jeden a pol litra zeleninového vývaru, 350 gramov cherry paradajok, 180 gramov mozarelly na pizzu, 8 sardelových filetiek zbavených soli, 16 nasolených a prepláchnutých kapár, oregano, dve lyžice extra panenského olivového oleja a štipku soli.
Postup: Do hrnca dáme zovrieť vývar, pomaly prisypávame múku a pokračujeme ako pri základnej polente. 50 minút varíme za neustáleho miešania, polentu vyklopíme na pracovnú dosku a natiahneme ju na vrstvu v hrúbke asi jedného centimetra. Necháme vychladnúť. Narežeme si 6 až 8 malých kruhov. Kruhy z polenty poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ochutíme ako pizzu, paradajkami, Mozzarelou, nakrájanými sardelami a kaparami. Dáme tam dve lyžice panenského olivového oleja, štipku soli a oregano. Pečieme 20 minút v rúre pri 200 stupňoch.
Zajtra si upečieme omrvinkový koláč.