Kouč a propagátor zdravého životného štýlu Ján Hubinský z Nitry obľubuje ryžové jedlá, v ktorých sa dá použiť syr tofu. Jedným z nich je i rizoto, ktorého najvýraznejšou chuťovou zložkou je pesto z medvedieho cesnaku. A keďže sezóna medvedieho cesnaku sa pomaly blíži, Iveta Pospíšilová si od Ján Hubinského zapísala práve tento recept.
Rizoto s tofu a pestom z medvedieho cesnaku
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme celozrnnú nelúpanú tmavú ryžu, čerstvý medvedí cesnak, tofu, sójovú omáčku, olivový olej, himalájsku soľ, cibuľu, cesnak, paradajky, papriku, zelený hrášok, cuketu, bazalku či iné bylinky.
Príprava pesta: čerstvý medvedí cesnak namočíme do olivového oleja. Pri používaní prekvapkáme cez sitko a nikdy nepridávame do vareného jedla, aby sa uchovali výživné látky.
Príprava omáčky z tofu: do malého množstva sójovej omáčky natrháme kúsky tofu, rozmixujeme na hustú omáčku. Pridá rizotu výraznú šťavnatú chuť.
Postup: Ryžu necháme deň vopred namočiť. Uvaríme v samovarnom hrnci, do ktorého dáme trochu olivového oleja a soli. Na panvici opražíme cibuľku a cesnak a zmiešame s ryžou. Pridáme omáčku z tofu, zmiešame s ryžou a navrchu ozdobíme na kocky pokrájanými kúskami zeleniny a bylinkami. Po dovarení pridáme cez sitko prekvapkané pesto.