Mlieko patrí k základným potravinám a ak ho aj nemáme na stole každý deň, mnohí z nás denne siahajú aspoň po mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty, syry či maslo. Aj pri nich vystupuje do popredia otázka čerstvosti a tá je dôležitá aj pri základnej surovine – teda pri mlieku. Produkujeme ho aj na Slovensku, hoci v menšej miere ako pred rokmi. K dlhoročným farmám u nás patrí napríklad chov v Oponiciach. S konateľom Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Pavlom Findurom sa o podrobnostiach rozpráva Jana Obrancová.
Zvýšili sa odbytové ceny mlieka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Na Slovensku sme v minulosti mali stovky chovov dojníc, ktoré produkovali mlieko vo veľkom nielen pre náš trh. Aktuálne naša sebestačnosť v mlieku ani zďaleka nedosahuje stopercentnú hranicu. Mnohé farmy zanikali aj preto, že chovať kravy sa neoplatilo a to aj pre nízku výkupnú cenu mlieka. Aktuálne sú s ňou chovatelia relatívne spokojní – otázka znie, dokedy. S riaditeľkou Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka sa rozprávala Jana Obrancová.
Zvýšili sa odbytové ceny mlieka II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Motivácia chovať zvieratá, vrátane mliekových kráv, do značnej miery závisí od toho, či sa to oplatí, a teda aj od výkupnej ceny mlieka. S tou sú aktuálne chovatelia spokojní – je na úrovni asi 50 centov za kilogram. Zahraničné burzy však už teraz naznačujú, že zrejme klesne nadol.