Na viacerých poliach sme tento rok oveľa viac obdivovali kvitnúci mak rôznych farieb. Je júl, a tak sa kvety premenili na makovice.
V Jarnej, miestnej časti Cífera, pôsobí jedna z najdôležitejších pestovateliek maku tradičnou metódou – Gabriela Čechovičová. Mak zbieraný strojovo má totiž limity. Stroje často porušia obal makového zrnka. Olej, ktorý sa dostane na povrch, časom horkne. Aj preto je dôležitá ručná práca pri zbere a spracovaní maku. Martin Jurčo sa Gabriely Čechovičovej pýtal aj na úlohu maku v kuchyni a o druhoch maku.
Gabriela Čechovičová rozpráva o maku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pestovanie maku vôbec nie je jednoduché. Potrebujete celý rad povolení. Ak chcete dopestovať kvalitný mak, musíte väčšiu časť práce vykonávať ručne. Oplatí sa to aj preto, že kvalita ručne zbieraného a spracovaného maku je neporovnateľná so strojovým spracovaním.