Ľadové víno patrí k vinárskym špecialitám – dorobiť ho je pomerne náročné a vyžaduje si to aj náklady a čas navyše. Aj preto je jeho cena v obchodoch vyššia, navyše jeho výrobe sa venuje len hŕstka vinárstiev. Aj tie však musia čoraz viac bojovať s počasím. To ľadovému víno v aktuálnej sezóne nepraje. Viac už Jana Obrancová.
Ľadové víno patrí k vinárskym špecialitám I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pre produkciu ľadového vína, ktoré sa radí medzi vinárske špeciality, je nevyhnutné, aby bolo hrozno obraté pri teplote aspoň mínus 7 stupňov Celzia. Tak o tom hovorí zákon. Dosiahnuť túto hodnotu je však pri meniacej sa klíme v niektorých rokoch ťažké. Aj preto chcú vinári a vinohradníci požiadať o zmenu podmienok. Viac zistila Jana Obrancová.
Ľadové víno patrí k vinárskym špecialitám II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Klimatická zmena a teplé zimy neprajú vinárom v dorobení ľadového vína. Kedysi hrozno zberali aj pri teplote mínus 12 stupňov, v súčasnosti túžobne čakajú, aby ortuť klesla aspoň na zákonom stanovených mínus 7 stupňov pod nulou. Aj preto chcú diskutovať o zmenách zákona.