Ako si udržať zdravie pomocou pestrej a vyváženej stravy

Ako si udržať zdravie pomocou pestrej a vyváženej stravy

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme otázkam každodenného zdravia. Ako si udržať zdravie pomocou pestrej a vyváženej stravy, a to aj napriek hektickému životnému tempu? Dnes sa venujeme výživovým doplnkom. Aký prínos alebo riziká môžu prinášať, ak ich zaraďujeme do jedálnička. Napríklad v obave, že v našom stravovaní chýbajú všetky potrebné živiny. Beáta Repíková oslovila nutričnú terapeutku Monika Ottavovú z polikliniky na Bezručovej ulici.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Probiotiká a prebiotiká sú kľúčom k zdravej mikroflóre. Napriek tomu ich nekonzumujeme v takom množstve, ako by sme mali. Beáta Repíková sa o tom rozpráva najskôr s Monikou  Ottavovou z ambulancie nutričnej terapie polikliniky Bezručova v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vláknina, ktorú nájdeme v rastlinných potravinách, sa delí na dva typy: rozpustnú a nerozpustnú. Obe majú jedinečné vlastnosti a zdravotné výhody, preto by sme ich mali zahrnúť do stravy vždy spoločne.

Prečo je dôležité zaradiť obidve do svojho jedálnička? Beáta Repíková navštívila ambulanciu nutričných terapeutiek na poliklinike Bezručova v Bratislave a oslovila najskôr Monikou Ottavovú a potom Alexandru Wolfovú.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Moderná strava často obsahuje vysoké množstvo spracovaných sacharidov a cukrov, čo vedie k rýchlemu zvyšovaniu hladiny glukózy v krvi. Na druhej strane, vláknina je často zanedbávaná, hoci jej prítomnosť v strave má mimoriadny význam pre zdravú reguláciu cukru v krvi. Aj o tom sa Beáta Repíková porozprávala s nutričnými terapeutkami s Monikou Ottavovou a Alexandrou Wolfovou z ambulancie nutričnej terapie Polikliniky Bezručova v Bratislave. Čo je teda najpodstatnejšie, keď prijímame dostatok vlákniny pokiaľ ide aj o prevenciu civilizačných ochorení?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše stravovacie návyky ovplyvňujú aj moderné trendy v stravovaní. Zameriavajú sa na zlepšenie zdravia, optimalizáciu metabolizmu a podporu chudnutia. Medzi populárne trendy patrí napríklad aj prerušovaný pôst. Tejto téme sa Beáta Repíková s nutričnými terapeutkami s Monikou Ottavovou a najskôr s Alexandrou Wolfovou z ambulancie nutričnej terapie Polikliniky Bezručova v Bratislave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame