Ako uskladniť ovocie a zeleninu

Ako uskladniť ovocie a zeleninu

Pre záhradkára je každá chvíľa v záhradke radosťou a šťastím. Ale skutočným naplnením celoročnej práce je obdobie neskorého leta a jesene, keď záhradkári žnú to, čo zasiali a tešia sa z výsledkov svojej práce. Vedieť dorobiť je však len jedna časť úspechu, tou druhou je aj schopnosť uskladniť úrodu ovocia a zeleniny tak, aby čo najdlhšie vydržala. V Dobrej rade sa dnes budeme venovať uskladneniu nášho tradičného a obľúbeného ovocia- jabĺk. Skôr, než ich vložíte do košíka, musíte si byť istý , že je jablko dostatočne zrelé. Eduarda Jakubeka sa aj na to, okrem iného, pýtala Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z Ameriky sa do Európy dostali v 16-tom storočí. Neznámu plodinu tu prijímali veľmi ťažko. Hľuzy ich neoslnili, pripadali im škvrnité a škaredé. Už zrejme viete, že hovoríme o zemiakoch. Indiáni v Andách ich pestovali 8000 rokov pred naším letopočtom. Dokonca mali sošku zemiakového Boha, ktorého v Peru museli uctievať. Dnes sú pestované vo viac než 125-tich krajinách sveta a sú štvrtou najviac konzumovanou potravinou. A pretože veľa z vás si ich každoročne dopestuje vo vlastnej záhradke, určite si pozorne vypočujete dnešnú Dobrú radu o ich uskladnení. Hane Michalčíkovej poskytol dobré rady Ing. Eduard Jakubek.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ani nie je prehnané tvrdenie milovníkov pikantnej zeleniny-cibule, že ak ste si dopestovali vo vlastnej záhradke, tak máte poklad. Súčasťou ľudskej stravy je už viac než 7000 rokov. Patrila medzi prvé plodiny, ktoré ľudia začali pestovať. Medzitým sme spoznávali jej liečivé účinky a naučili sa napríklad o nej aj to, že je prirodzeným lapačom baktérii- stačí ju nechať rozkrojenú v miestnosti. Aj cesnak je rovnako populárny a obľúbený u ľudí. Začali ho pestovať pred tisíckami rokov a ľudia ho  využívali  ako prísadu jedla ,aj ako liek na mnohé choroby. No a keď sme schopní si ich aj dnes dopestovať, tak si povedzme ako cibuľu a cesnak čo najlepšie uskladniť. Aj dnes Hane Michalčíkovej poskytol rady Ing. Eduard Jakubek.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mrkva a petržlen sú typické koreňové zeleniny. Využívame ich pri príprave jedál naozaj v hojnom počte a dá sa povedať, že celoročne. Mrkva má množstvo skorých a neskorých odrôd a jej plody zberáme od mája do júla. Na zimné uskladnenie sú vhodné druhy, ktoré zberáme v septembri až októbri. Pokiaľ ide o petržlen poznáme dva základné druhy- záhradný a kučeravý. Aj mrkva aj petržlen potrebujú ľahkú, výhrevnú pôdu , bohatú na humus, vápnik a draslík. O vhodných spôsoboch uskladnenia spolu s hlúbovou zeleninou povedal Hane Michalčíkovej skúsený záhradkár Ing. Eduard Jakubek.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O kvake hovoríme, že je to zelenina našich starých mám. Kedysi trónila v každej záhradke a bola súčasťou jedálnička Slovákov. Hovorí sa jej tiež turín a viete ako vznikla? Je krížencom divej kapusty a repy. Pripomína reďkovku alebo kaleráb, posilňuje imunitný systém a zlepšuje náladu. Červená repa, alebo ak chcete cvikla- to je stálica v našich kuchyniach a aj v mnohých záhradách. Hovoria jej aj malá bomba napumpovaná množstvom minerálov a vitamínov. Záhradkári majú záujem vypestovať obe zeleniny v tej najvyššej kvalite a uchovať ich na zimu. Hana Michalčíková sa opäť pýtala Eduarda Jakubeka, predsedu republikového výberu Slovenského zväzu záhradkárov.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skladovať by sme mali len úplne dozretú zeleninu a ovocie. Neskladujeme poškriabané kusy, alebo tie , na ktorých badať hnilobu. Vkladať by sme mali len do úplne vyčisteného priestoru pivníc, nezabúdať na priebežnú kontrolu a prebierku plodov. A tiež na to, že priestor, kde máme zeleninu a ovocie uskladnené, by mal byť tmavý. Ako motivovať deti na začiatku školského roka – poradíme na budúci týždeň.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame