Ako bezpečne grilovať a minimalizovať množstvo odpadu

Ako bezpečne grilovať a minimalizovať množstvo odpadu

Ideálny čas na obľúbené letné pikniky a grilovačky v prírode so sebou prináša aj zvýšené riziká kontaminácie potravín. Teplé počasie je totiž ideálne pre rast baktérií, ktoré zapríčiňujú rôzne ochorenia tráviaceho traktu. Vhodným výberom potravín, ich správnym skladovaním, dostatočnou tepelnou úpravou pri varení a hygienou pri ich spracovaní dokážeme predísť mnohým zdravotným komplikáciám. Na tieto riziká upozorňuje už po tretí krát prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“. Tatiane Šuškovej povedala viac Katarína Fašiangová, riaditeľka Odboru bezpečnosti potravín a výživy z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Katarína Fašiangová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dobrej rade sa tento týždeň venujeme bezpečnosti potravín, na ktorú musíme vo zvýšenej miere dbať najmä v letnom období.Týka sa celého reťazca potravín - od ich vhodného výberu, správneho skladovania, hygieny pri spracovaní a dostatočnej tepelnej úpravy pri varení. Ako povedala Tatiane Šuškovej odborníčka na bezpečnosť potravín a výživy Katarína Fašangová z ministerstva pôdohospodárstva vyhneme sa tak možným ochoreniam tráviaceho traktu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na správnu hygienu pri príprave jedla a dostatočnú tepelnú úpravu surovín by sme mali dbať za každých okolností a v každom ročnom období. V lete však obzvlášť, pretože riziko kontaminácie potravín sa výrazne zvyšuje. Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme téme ako cez leto udržať potraviny bezpečné. A pretože k obľúbeným kulinárskym úpravám leta patrí práve grilovanie Tatiana Šušková neobišla ani šéfkuchára Michala Kondráda.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po úspešných dvoch predchádzajúcich ročníkoch Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spolu s partnermi v 16 členských krajinách EÚ pripravil tretí ročník kampane #EUChooseSafeFood (hešteg eú čúz sejf fúd). – teda „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“.
Cieľom kampane je pripomínať, že pri výbere potravín je dôležité myslieť aj na to, či sú potraviny, ktoré používame na prípravu jedál, čerstvé a bezpečné. Spotrebiteľom poskytuje praktické a ľahko prístupné informácie, napríklad rady, ako čítať etikety na potravinách a porozumieť informáciám o prídavných látkach, ako správne skladovať potraviny, ale aj ako znížiť plytvanie potravinami. Väčšina ľudí dáva pri nákupoch prednosť čerstvým potravinám a leto na pultoch ponúka množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. O ich bezpečnosti sa Tatiana šušková zhovára s odborníčkou na bezpečnosť potravín a výživy Katarínou Fašiangovou.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od nákupu potravín, cez úpravu jedla, až po jeho konzumáciu sme tento týždeň radili v Dobrej rade – v ktorej sme sa venovali v horúcich letných problematike bezpečnosti potravín. Cieľom celoeurópskej kampane „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“, do ktorej sa zapojilo aj Slovensko je však nielen chrániť bezpečnosť potravín, ale aj produkovať čo najmenej odpadu. Ako to spraviť po „grilovačke“ si Tatiana šušková názorne vyskúšala s Katarínou Kretter z organizácie Envi Pack.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň pripravila dobrú radu o bezpečnosti potravín a ich spracovávaní aj pri grilovaní Tatiana  Šušková – budúci týždeň vám budeme radiť na tému.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame