Tento týždeň budeme hovoriť o potravinách. Všímať si budeme viaceré oblasti, ktoré s potravinami súvisia: bezpečnosť potravín, stravovacie návyky a konzumácia potravín, superpotraviny a začneme zaujímavými údajmi, ktoré hovoria o plytvaní potravinami. Richard Šümeghy oslovil Martina Polovku, riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra a opýtal sa ho, čím najviac plytváme.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Tento týždeň budeme hovoríme o potravinách. Dnes sa zameriame na konzumáciu potravín a jedál. Richard Šümeghy oslovil Stanislava Šilhára z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Jeden z prieskumov stravovacích návykov hovorí, kde sa Slováci najčastejšie stravujú.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Tento týždeň hovoríme o kvalite a bezpečnosti potravín. A dnes to bude o najnovších trendoch na trhu s potravinami. Richard Šümeghy oslovil Stanislava Šilhára z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Čo hovorí rebríček top potravín?
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Tento týždeň hovoríme o potravinách a dnes sú na rade takzvané superpotravinv. A práve takéto označenie niektorých potravín počúvame často. Richard Šümeghy oslovil Martina Polovku, riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Tento týždeň hovoríme o potravinách. Už sme spomenuli plytvanie potravinami, ich bezpečnosť, aj to, aké stravovacie zvyky dodržiavame. Dnes nás ešte čaká jedna superpotravina. Je ňou aj Quinoa (vyslov kinoa) považovaná za jednu z najstarších plodín amerického kontinentu. Spolu s kukuricou, fazuľou a zemiakmi predstavovala významný zdroj potravy pre pôvodných obyvateľov. Jej slovenský názov je Mrlík čílsky. Môže dorastať do výšky vyše dvoch metrov. Vrcholce rastliny môžu byť sfarbené od červenej cez oranžovú, žltú, zelenú, fialovú až po čiernu farbu a jej stonky sú tmavo purpurové. Farba listov je tiež variabilná – od zelenej až po červenú. Richard Šümeghy oslovil Lenku Bartošovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko pozitívne účinky quinoy a náš tohtotýždňový seriál venovaný potravinám. Ako prežiť prázdniny zdravo a bezpečne? – to bude naša Dobrá rada na budúci týždeň.