Tento týždeň Vám v Dobrej rade ponúkneme kuchynské všeličo, ktoré vonia tak trochu zimou aj blížiacimi sa sviatkami.. ale je aj snahou dostať aj v zimnom období do našej stravy čo najviac vitamínov...
Hrozienka, marhule, slivky, brusnice, ale aj rôzne druhy exotického ovocia... Aj keď dnes nie je ani v zimnom období o čerstvé ovocie rôzneho druhu núdza, sušené má predsa len inú chuť a dokážeme ho v kuchyni využiť inak...
A podľa odborníkov v takejto podobe dodáva organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo.
Je sušené ovocie zdravé a ako ho na sviatočný stôl vyberať? Tatiana Šušková SA pozhovárala s odborníkom na výrobu cukroviniek Petrom Žáčkom:
Pondelok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Omrvinky z kuchyne – taký podtitul má tento týždeň Dobrá rada Tatiany Šuškovej, v ktorej vám ponúkame dobré nápady pri varení, ktoré vám pomôžu ušetriť nielen vašu peňaženku, ale aj životné prostredie a aj tak dodajú vašej strave potrebné živiny a vitamíny...
Anton Meszároš je jedným z mála profesionálnych Zero Waste kuchárov na Slovensku – teda kuchárov, ktorí sa usilujú minimalizovať odpad pri varení.
Jeho kuchárske umenie je dôkazom, že varenie bezo zvyškov prospieva nielen planéte, ale aj ľudským zmyslom.
Viete, že kuchynský odpad tvorí v mestách až polovicu objemu celkového odpadu?
Tak čo všetko môže skončiť užitočne v kuchyni a nie ako odpad v koši?
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kúsok kapusty, kúsok mrkvy, kalerábu, či zeleru – zostalo vám pri príprave jedného jedla kúsok z každého a neviete čo s tým?
Vo včerajšej Dobrej rade sme s profesionálnym kuchárom Antonom Mesárošom, ktorý sa usiluje variť bezodpadovo, rozprávali o tom ako sa dá v kuchyni zúžitkovať všetko takmer „do poslednej šupky“.
A to čo nám zostane môžeme uchovať aj na dlhší čas v ešte zdravšej podobe... Viac zistila Tatiana Šušková:
Streda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Sú chutné a plné cenných látok prospešných nášmu zdraviu a dokonca si ich dokážete vypestovať doma na okne...
Naklíčené semená sú zaujímavým obohatením zimného jedálnička.
A ich prednosti? Sú lacné a výživné, bez chemických postrekov a konzervačných látok a vďaka experimentovaniu s nakličovaním prinášajú aj radosť zo záhradkárčenia v zime.
Podľa propagátorky zdravého životného štýlu Andrey, ktorú oslovila Tatiana Šušková je nakličovanie semien pomerne jednoduchý proces, ktorý zvládnu aj úplní začiatočníci.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V zime akosi automaticky volíme jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú.
Naši starí rodičia hovorievali – Kaša - matka, naša. Kaše sa na určitý čas z nášho jedálnička vytratili, aby sa dnes najmä u mladej generácie uprednostňujúcej zdravý životný štýl s úspechom vrátili.
A pre tých, ktorí si myslia, že príprava tohto pokrmu je náročná, ponúka Tatiana Šušková V Dobrej rade rozhovor s Katarínou Klimovou:
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Času skúšať uvariť si v rodinnom kruhu teplú kašu budeme mať v nasledujúcich dňoch viac ako inokedy. Veríme, že sme vás tento týždeň v kuchyni zbieraním omrviniek dobrých rád s Tatianou Šuškovou inšpirovali. Na budúci týždeň poradíme, ako prežiť pokojné Vianoce, a to v rôznom rodinnom či sociálnom prostredí.