Bezobalovo

Bezobalovo

Na Slovensku ročne vyprodukujeme 1,8 miliónov ton komunálneho odpadu.

Prekvapí vás, že asi najväčší podiel na rastúcom množstve našich odpadov majú v súčasnosti obaly? 

Tvoria už takmer 50% objemu a 30% váhy odpadu, pochádzajúceho z našich domácností, ulíc a podnikov.

Jedným z krokov ako produkovať mernej odpadu je teda aj uvažovanie nad tým ako minimalizovať množstvo obalov, ktoré si domov s kúpenými potravinami donesieme.

Tento týždeň nám bude v tomto smere radiť Tatiana Šušková s majiteľmi bezobalového obchodíku Púpava v bratislavskom Lamači – manželmi Tomášom a Andreou Neumaisterovými:

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne a keď vychádzame zo štatistiky, že až 30 percent hmotnosti odpadu, ktorý vyhodíme tvoria obaly,  tak naozaj dokážeme ich minimalizovaním urobiť v rámci šetrenia životného prostredia naozaj veľa. Ako začať nakupovať čo najviac bezobalovo? Tatiana Šušková oslovila propagátorov bezobalového nakupovania manželov Tomáša a Andreu Neumaistrových:

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nápad bezobalových obchodov sa po svete rozširuje zhruba od rokov 1998–2002 a ich filozofiou je minimalizovať množstvo odpadu vznikajúceho z obalov a znižovať tak dopady na životné prostredie.

O rozširovaní siete takýchto predajní aj na Slovensku sa Tatiana Šušková porozprávala s majiteľmi jedného z nich v bratislavskom Lamači - manželmi - Andreou a Tomášom Neumaistrovými.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máte už napísaný nákupný zoznam potravín a rozhodujete sa, do ktorého obchodu sa vyberiete?

Ak chcete šetriť životné prostredie minimalizáciou obalov, ktoré tvoria až takmer 50% objemu odpadov, môže byť vašou voľbou bezobalový obchod.

A nemusíte sa obávať, že v ňom do kuchyne nenakúpite všetko čo potrebujete.

Tatiana Šušková sa o tom presvedčila v bezobalovom obchodíku v Lamači, ktorý pred rokom otvorili Tomáš a Andrea Neumaistroví.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nakupovanie bez obalov, ktoré šetrí naše životné prostredie a podporuje lokálnych výrobcov bolo koncom minulého storočia na začiatku založené väčšinou len na komunitnom predaji.

Tento spôsob predaja sa však postupne rozširoval a dnes sa stáva obľúbeným aj u širšej verejnosti.

A aj na Slovensku sa mapa bezobalových obchodíkov postupne zapĺňa. Jeden vznikol pred rokom aj v bratislavskom Lamači.

Čo všetko sa dá v takomto obchode nakúpiť zisťovala Tatiana Šušková u jeho zakladateľov Tomáša a Andrey Neumaistrových.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V porovnaní s potravinami v supermarketoch bezobalové obchody dbajú oveľa viac aj na kvalitu a lokálnosť produktov, pretože práve tá je pre prevádzkovateľov bezobalových predajní prioritou. Takže ďalším benefitom takéhoto spotrebiteľského správania je aj zlepšovanie nášho zdravia a podpora regiónu, v ktorom žijeme.

Na budúci týždeň budeme radiť všetkým maškrtníkom, napr. aj ako to so sladkosťami nepreháňať...

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame