Na Slovensku ročne vyprodukujeme 1,8 miliónov ton komunálneho odpadu.
Prekvapí vás, že asi najväčší podiel na rastúcom množstve našich odpadov majú v súčasnosti obaly?
Tvoria už takmer 50% objemu a 30% váhy odpadu, pochádzajúceho z našich domácností, ulíc a podnikov.
Jedným z krokov ako produkovať mernej odpadu je teda aj uvažovanie nad tým ako minimalizovať množstvo obalov, ktoré si domov s kúpenými potravinami donesieme.
Tento týždeň nám bude v tomto smere radiť Tatiana Šušková s majiteľmi bezobalového obchodíku Púpava v bratislavskom Lamači – manželmi Tomášom a Andreou Neumaisterovými:
Pondelok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne a keď vychádzame zo štatistiky, že až 30 percent hmotnosti odpadu, ktorý vyhodíme tvoria obaly, tak naozaj dokážeme ich minimalizovaním urobiť v rámci šetrenia životného prostredia naozaj veľa. Ako začať nakupovať čo najviac bezobalovo? Tatiana Šušková oslovila propagátorov bezobalového nakupovania manželov Tomáša a Andreu Neumaistrových:
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nápad bezobalových obchodov sa po svete rozširuje zhruba od rokov 1998–2002 a ich filozofiou je minimalizovať množstvo odpadu vznikajúceho z obalov a znižovať tak dopady na životné prostredie.
O rozširovaní siete takýchto predajní aj na Slovensku sa Tatiana Šušková porozprávala s majiteľmi jedného z nich v bratislavskom Lamači - manželmi - Andreou a Tomášom Neumaistrovými.
Streda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Máte už napísaný nákupný zoznam potravín a rozhodujete sa, do ktorého obchodu sa vyberiete?
Ak chcete šetriť životné prostredie minimalizáciou obalov, ktoré tvoria až takmer 50% objemu odpadov, môže byť vašou voľbou bezobalový obchod.
A nemusíte sa obávať, že v ňom do kuchyne nenakúpite všetko čo potrebujete.
Tatiana Šušková sa o tom presvedčila v bezobalovom obchodíku v Lamači, ktorý pred rokom otvorili Tomáš a Andrea Neumaistroví.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nakupovanie bez obalov, ktoré šetrí naše životné prostredie a podporuje lokálnych výrobcov bolo koncom minulého storočia na začiatku založené väčšinou len na komunitnom predaji.
Tento spôsob predaja sa však postupne rozširoval a dnes sa stáva obľúbeným aj u širšej verejnosti.
A aj na Slovensku sa mapa bezobalových obchodíkov postupne zapĺňa. Jeden vznikol pred rokom aj v bratislavskom Lamači.
Čo všetko sa dá v takomto obchode nakúpiť zisťovala Tatiana Šušková u jeho zakladateľov Tomáša a Andrey Neumaistrových.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V porovnaní s potravinami v supermarketoch bezobalové obchody dbajú oveľa viac aj na kvalitu a lokálnosť produktov, pretože práve tá je pre prevádzkovateľov bezobalových predajní prioritou. Takže ďalším benefitom takéhoto spotrebiteľského správania je aj zlepšovanie nášho zdravia a podpora regiónu, v ktorom žijeme.
Na budúci týždeň budeme radiť všetkým maškrtníkom, napr. aj ako to so sladkosťami nepreháňať...