Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý, štíhly v páse, hovorili si už naši predkovia.
Napriek tomu, že nepoznali výsledky svetových vedeckých štúdií, bolo im jasné, že ryby sú pre nich prospešné a nepriberá sa z nich tak ako zo slaniny.
A napriek tomu, že v minulosti boli ryby na stoloch bežným pokrmom, dnes sa na slovenských tanieroch vyskytujú zriedka.
Pokiaľ je optimálna odporúčaná dávka až 17 – 20 kilogramov rybieho mäsa ročne na jednu osobu, spotreba rýb na Slovensku dosiahla v posledných rokoch úroveň len 5,5 kilogramu na osobu za rok.
Možno je to spôsobené aj tým, že často nevieme ako si s týmto mäsom v kuchyni poradiť.
Tatiana Šušková sa to pokúsi tento týždeň v Dobrej Rade Rádia Regina napraviť so šéfkuchárom Alexandrom Illešom.
Najskôr sa zoznámme so svetom rýb:
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Má vysoký obsah vody, minimálne množstvo tukov, patrí medzi najmäkšie mäsá, obsahuje dôležité minerálne látky ako fosfor, jód, vápnik, bielkoviny, vitamíny skupiny B a D, je ľahko stráviteľné...
...a napriek tomu, že toto všetko dnes už z poznatkov o zdravej výžive o rybom mäse vieme, predsa sa ryby na našich stoloch ocitajú zriedka.
Tento týždeň sa to pokúsia dobrou radou napraviť Tatiana Šušková so šéfkuchárom Alexandrom Illešom.
Včera sme sa zoznámili s ponukou sládkovodných aj morských rýb na našom trhu a dnes pokračujeme ďalej.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Minimálna odporúčaná dávka konzumácie rybieho mäsa je 12 kilogramov na osobu a rok, čo predstavuje zhruba 230 gramov týždenne.
Optimálna odporúčaná dávka je však až 17 – 20 kilogramov rybieho mäsa ročne na jednu osobu.
Spotreba rýb na Slovensku však dosahuje úroveň len 5,5 kilogramu na osobu za rok.
Počty sú jasné!
Patríte aj vy ku skupine, ktorý si dopraje rybu na tanieri len raz do roka v podobe vyprážaného vianočného kapra?
Tatiana Šušková spolu so šéfkuchárom Alexandrom Illešom sa to tento týždeň pokúšajú v Rádiu Regina zmeniť dobrými radami – prečo konzumovať ryby, ako ich kupovať, skladovať, aj pripravovať.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Priemerný obyvateľ planéty zje ročne 20,5 kilogramu rýb. Koľko ich ročne zjete vy? Ruku na srdce – Slováci sú v konzumácií rýb na chvoste rebríčka ich spotreby.
A tí čo ich majú radi, zo sladkovodných preferujú kapra, pstruha dúhového, u spotrebiteľov je tiež obľúbený sumček africký, sivoň potočný, zubáč, šťuka, amur a tlstolobik.
Z morských rýb sú na prvých priečkach v konzumácii hlavne sleď, makrela, losos, treskovité a tuniakovité druhy rýb.
Ako si ich pripraviť aj doma inak ako sme zvyknutí na Vianoce?
Tatiana Šušková tento týždeň v Dobrej rade radí so šéfkuchárom Alexandrom Ilešom.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý, štíhly v páse. Toto heslo našich predkov sme si vzali ako motto Dobrej rady na tento týždeň, kde vám radíme ako nakupovať, skladovať, pripravovať rybie mäso.
Napriek jeho neoceniteľným zdravotným benefitom totiž Slovákom rybie mäso príliš nevonia. Ktovie kde sa cestou histórie toto jedlo a jeho obľúbenosť stratili z našich tanierov? Tatiane Šuškovej povedal viac historik Radoslav Ragač.
Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak veríme, že sme vás v Dobrej rade tento týždeň inšpirovali k malým zmenám na vašich tanieroch veď kto je ryby v každom čase, ten je zdravý, štíhly v páse. A budúci týždeň budeme radiť ako vyberať peniaze v zahraničí.