Káva

Káva

Tento raz o káve. Hovorí sa o troch či štyroch kávach denne, ktoré by nám nemali uškodiť, ale lekári napr. varujú pred pitím kávy v prípade tých, čo majú vysoký tlak či ich často páli záha. Asi opäť platí, všetkého s mierou. Dokonca, ľudia, čo sa káve venujú majú aj dni, keď kávu nepijú vôbec. Povedal Martine Švirlochovej barista Stanislav Cibuľa zo Školy baristu. Robia to najmä preto, aby sa im na druhú deň dobre degustovalo. Tak poďme degustovať aj my – čo potrebujeme na prípravu kávy v domácich podmienkach?

Káva: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si vypočuli, že dobrú kávu si vieme pripraviť doma aj bez kávovaru. Stačí mať doma tzv. Koťogo, alebo využiť potenciál prekvapkávanej kávy. Pozor, kávu by sme nemali zalievať vriacou vodou. Blížia sa však Vianoce a kávovar pre kávičkára, je doslova ideálnym darčekom. Tiež nad ním premýšľate? Tak potom viete, že výber kávovaru je celá veda. Do predajne treba ísť s tým, že vieme na čo chceme aby kávovar slúžil. Lebo sú ľudia, ktorí vyberajú napr. podľa farby – aby sa im kávovar hodil k nábytku. Viac už Martina Švirlochová v rozhovore s profesionálnym baristom a pražičom kávy Stanislavom Cibuľom.

Káva: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera ráno sme vyberali kávovar. Už vieme, že aj ten najdrahší stroj nám nepomôže, ak nedodržíme tzv. päť pravidiel baristu. Teda, zabezpečíme čerstvosť kávových zŕn, správne zomletie, správny kávovar, o ktorý sa staráme a máme aspoň minimálne zručnosti, no a netreba zabúdať na vodu! Nefiltrovaná voda, voda s vodovodu s chlórom, minerálmi, sa môže postarať o to, že tvrdá voda kávovým zrnám nedovolí vylúhovať sa tak, aby bola káva aromatická a chutná. Kávovar sme si už vybrali, o vode sme hovorili, poďme si dnes vybrať kvalitné kávové zrná. Pokračuje profesionálny barista a pražič kávy Stanisla Cibuľa.

Káva: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak už o tomto čase nestíhate kávu a utekáte do práce, možno si ju zoberiete so sebou – resp. kúpite v najbližšej kaviarni. Tiež si občas neviete vybrať z bohatej ponuky? Dnes za vás vyberá profesionál, oceňovaný barista a pražič kávy Stanislav Cibuľa. Martina Švirlochová sa  ho spýtala, podľa čoho by nám vybral kávu na túto skorú rannú hodinu, prípadne popoludní k dezertu. Od čoho to závisí?

Káva: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najskôr si vyberáme podľa chuti, neskôr môžeme experimentovať s odrodami. Tento týždeň sme hovorili v dobrej rade o káve. Kávičkári ju odporúčajú piť najneskôr štyri hodiny pred spánkom, aby sa z tela vyplavila. Nuž ale, nie každému „sadne“ tak ako má. Pozor by si mali dávať ľudia so žalúdočnými problémami, či vysokým tlakom. Aj zdravý človek by však pri pití kávy nemal zabúdať na pitný režim. Na otázky Martiny Švirlochovej odpovedal  Stanislav Cibuľa zo Školy baristu.

Káva: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Želáme dobrú chuť k vašej rannej káve. Budúci týždeň budeme prežívať čo najkrajšie a najpohodovejšie Vianoce.

Autorka: Martina Švirlochová Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame