Varíme a pečieme väčšinou v Kulináriu po pol dvanástej, ale na to, aby sme boli dobrí vo varení a pečení potrebujeme základné grify. Tieto dni sme často doma a mnohí skúšame pokusy aj v kuchyni. Tento týždeň sme vám pripravili niekoľko sladkých rád, aby ste nepokazili pečenie. Povieme si, ako pripraviť najčastejšie používané cukrárske výrobky, ktoré tvoria súčasť koláčov. Dnes začneme karamelom. Sám osebe ešte nie je zákuskom, ale do mnohých koláčov ho potrebujete.
Emílie Bačovej, majsterky odborného výcviku Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa pýtal Marcel Hanáček.
Ako nepokaziť pečenie? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Karamelom môžeme dochutiť akýkoľvek koláč, plnku alebo pridať orechy, naplniť oplátky a máme grilážky.
Tento týždeň si radíme, ako nepokaziť pečenie a hovoríme o tom, čo najčastejšie pri výrobe zákuskov používame. Dnes si povieme, ako pripraviť čokoládu. Veroniky Jurišovej z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa pýtal Marcel Hanáček.
Ako nepokaziť pečenie? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň čarujeme v kuchyni. Keď nepatríte medzi zručných kuchárov, určite poznáte situácie, keď vám niekto povie: „To urobíš jednoducho, naplníš korpus parížskym krémom a poleješ čokoládou. To je všetko." Pre tých, ktorí vedia piecť je to jasné, ale začiatočník nevie, ako vyrobiť čokoládovú polevu a parížsky krém už vôbec nie. Čokoládu sme robili včera, dnes povieme niečo o tom, čím sa dá koláč naplniť. Veroniky Jurišovej z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa pýtal Marcel Hanáček a dobrými radami prispeje aj majsterka odborného výcviku Emília Bačová.
Ako nepokaziť pečenie? 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako ste počuli - veľmi dôležitá je teplota surovín a keď má byť raz smotana izbovej teploty, nemôžete ju vybrať rovno z chladničky. Teda môžete - ale s otáznym výsledkom. Tieto chyby robia nielen začiatočníci, ale aj skúsené gazdinky, ktoré sa napríklad ponáhľajú a nechce sa im zabávať s nejakou teplotou. A keď aj krém nie je celkom hladký, povedia si staré známe: žalúdok nevidí. Toto si však nemôžeme celkom zodpovedne povedať v prípade, že pečieme tortu. Tá musí nielen dobre chutiť, ale mala by aj nejak vyzerať.
V týchto dňoch sme mnohí doma a mnohí vymýšľajú, čím by si skrátili čas. Jednou z najčastejšie objavených činností je varenie a pečenie. Nemôžeme sa vyhovárať, že nemáme čas a mnohí dokonca dobrovoľne skúšajú niečo vyrobiť v kuchyni. Ako piecť tak, aby sa to podarilo, to si radíme tento týždeň a dnes je pred nami veľká výzva - torta. Niekoľko rád má opäť študentka piešťanskej hotelovej akadémie Veronika Jurišová a majsterka odborného výcviku Emília Bačová, ktorých sa pýtal Marcel Hanáček.
Ako nepokaziť pečenie? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bolo niekoľko rád pre začiatočníkov aj pre odvážnejších. Opäť pripomíname, že všetky návody na použitie treba čítať pozorne a všetko treba presne dodržať. Najmä hmotnosť a teplotu surovín a kým nie ste skúsení, neexperimentujte.
Tento týždeň pečieme - hovoríme si základné rady do kuchyne, aby sme nepokazili koláč. Internet je jeden zdroj, človek z praxe to povie zase inak. Treba sa najmä zmieriť s tým, že naše prvé cukrárske pokusy nemusia vyjsť podľa predstáv - naozaj to nie je jednoduché a nestačí si nalistovať recept na pintereste. Dnes si povieme o troch najpopulárnejších sladkostiach, ktoré má na instagrame každý správny gastro-influencer. Nehnevajte sa, že to nehovorím po slovensky, tie najtrendovejšie zákusky sú dnes makrónky, cake-pops a cup-cake-y. Ak by ste namietali, že vám vnucujeme angličtinu, len pripomínam, že mnohé zákusky majú bežne neslovenské názvy, napríklad žerbó, griláž, kremrole či krémeš. A teda zvykneme si aj na makrónky, aj keď - začneme jazykovým okienkom. Pokračuje Marcel Hanáček, ktorý oslovil Veroniku Jurišovú z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch a jej majsterku Emíliu Bačovú.
Ako nepokaziť pečenie? 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak ste nás počúvali celý týždeň, už viete, čo môžete skúšať v kuchyni. Výhodou kuchynských pokusov je, že na rozdiel od výsledkov ručných prác, ktoré nám zaplnia interiér a po čase nevieme, čo s nimi, výsledky našej práce v kuchyni môžeme zjesť... ak sa nepodaria, môžeme ich ponúknuť vtákom na balkóne. V každom prípade - nezavadzajú.
Na budúci týždeň si budeme zdobiť naše domácnosti či balkóny a zacítime vôňu jarných kvetov.