Ako skladovať ovocie a zeleninu?

Ako skladovať ovocie a zeleninu?

Na zimu si mnohí radi ukladáme ovocie a zeleninu. Aký spôsob je však najlepší? Pivnica, mrazenie, sušenie – a zavára sa vôbec ešte? Ako čo najlepšie uskladniť ovocie a zeleninu nám bude od dnes až do piatku radiť Soňa Juriková. Začneme inšpiráciou z klimatických skladov. Ako v týchto špecializovaných priestoroch skladujú čerstvé plody jej povedal čestný predseda Slovenského spolku záhradkárov, ktorého poznáte aj z pravidelnej štvrtkovej poradne Rádia Regina, prof. Ivan Hričovský. 

Ako skladovať ovocie a zeleninu? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak si to zrekapitulujme: ideálna teplota v pivnici je 4 – 5 stupňov Celzia a vzdušná vlhkosť aspoň 80 %. Ovocie možno skladovať v plastových vreckách s dierkami alebo jednotlivo zabalené v jemnom papieri a po jednej vrstve v prepravkách.

Už sme radili, že ak skladujete ovocie a zeleninu v pivnici, ideálne je to pri teplote 4 – 5 stupňov Celzia a vzdušnej vlhkosti aspoň 85 %. Aby plody vydržali čo najdlhšie, nemali by sme skladovať ovocie a zeleninu v rovnakej miestnosti. Ak nemáme vlastnú pivnicu, môžeme si vytvoriť minipivnicu priamo na balkóne alebo terase. Ako na to, radí záhradkárka Katarína Ketmanová, ktorú poznáte aj z našej pravidelnej štvrtkovej poradne v Rádiu Regina.

Ako skladovať ovocie a zeleninu? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako každý deň o takomto čase, aj dnes máme pripravenú nie jednu, ale viac dobrých rád. Tento týždeň sa bavíme o tom, ako najlepšie skladovať ovocie a zeleninu. V pondelok sme si povedali, ako ukladať ovocie a zeleninu v pivnici, včera sme vám dali pár tipov na výrobu improvizovaných minipivníc na balkóne alebo terase a dnes sa Soňa Juriková zamerala na mrazenie potravín.

Ako skladovať ovocie a zeleninu? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lyofilizácia – sušenie mrazom je drahé, zato klasické sušenie ovocia zvládne aj bežný sporák, dokonca niekto už suší úplne bez energie – len na slnku.

Celý týždeň si o takomto čase kladieme otázku, ako skladovať ovocie a zeleninu na zimu – na čo si dať pozor a ktorý spôsob je najlepší. Už sme si povedali, že pri skladovaní v pivnici je dôležité udržiavať teplotu okolo 4 stupňov Celzia a vlhkosť vzduchu aspoň 80 %. A hlavne, ovocie skladovať v oddelenom priestore od zeleniny Ak plody mrazíme, je dôležité zmraziť ich čo najrýchlejšie, čiže ideálne na podnose s mrazením na najvyššom stupni a až zmrznuté ovocie či zeleninu presypať do väčších vreciek alebo nádob. Dnes sa Soňa Juriková zamerala na sušenie ovocia a zeleniny. Je to dobrý spôsob, ako si uchovať vitamíny a minerálne látky? – spýtala sa potravinového technológa prof. Petra Šimku zo Slovenskej technickej univerzity.

Ako skladovať ovocie a zeleninu? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v rubrike Dobrá rada hovoríme o tom, ako čo najlepšie skladovať ovocie a zeleninu počas zimy. V pondelok nám odborník na ovocinárstvo prof. Hričovský poradil, ktoré odrody jabĺk a hrušiek sú ideálne na prezimovanie. V utorok sme si vypočuli pár tipov na improvizované minipivnice, ktoré sa zmestia na balkón alebo terasu a v stredu sme vám radili, na čo si dať pozor pri mrazení čerstvého ovocia a zeleniny. Včera sme sa zamerali na sušenie plodov. A dnes si urobíme rekapituláciu.

Ako skladovať ovocie a zeleninu? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Inými slovami, efektivita skladovania ovocia a zeleniny závisí predovšetkým od toho, aký spôsob nás stojí najmenšiu investíciu. Ak nás však zaujíma obsah vitamínov, ideálne je kupovať si ovocie čerstvé či uskladnené v kontrolovaných podmienkach.

Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie 22:02

Práve vysielame