Bratislava s OLO zavádzajú zber biologicky rozložiteľného odpadu

Bratislava s OLO zavádzajú zber biologicky rozložiteľného odpadu

Hlavné mesto Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu zavádza zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Projekt sa začína v mestskej časti Lamač práve týchto dňoch. 

Biologický odpad tvorí v čiernych košoch najväčšiu časť. V prípade bytových domov až 37 %, v prípade rodinných domov 22 %. Spolu so záhradným odpadom je v čiernej nádobe so zmesovým odpadom až 45 % biologicky rozložiteľného odpadu.


Cieľom zavedenia zberu kuchynského bioodpadu je znížiť, ideálne odstrániť tento odpad zo zmesového komunálneho odpadu.

Marcele Jedinákovej viac povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Bratislava s OLO zavádzajú zber biologicky rozložiteľného odpadu I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislava začína so zberom kuchynského biologického odpadu, projekt sa začal  v mestskej časti Lamač.

Do košíkov určených na kuchynský bioodpad patrí odpad, ktorý vznikne pri príprave jedla ako aj zvyšky neskonzumovaného jedla, potraviny po záruke, vrecká z čajov, usadenina z kávy, škrupiny z vajec a aj použité kuchynské vreckovky. Naopak, do kuchynského odpadu nepatria oleje a tuky, obaly z jedál ani odpad zo záhrad.

S prvými skúsenosťami s kuchynským bioodpadom sa podelil Starosta mestskej časti Bratislava Lamač Lukáš Baňacký.

Bratislava s OLO zavádzajú zber biologicky rozložiteľného odpadu II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na jedného Bratislavčana pripadá ročne vyše 120 kg kuchynského bioodpadu. Obyvatelia približne 90- tich domácností bytového domu by tak mohli za rok vytriediť také množstvo kuchynského bioodpadu, ktoré by postačovalo na obohatenie jedného hektára pôdy. Na takejto zelenej ploche môže vyrásť približne 40-70 ton mrkvy.

Autor: Marcela Jedináková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame