Medzi nástrahy leta patrí aj bezpečnosť potravín, ktorá veľmi úzko súvisí s hygienou. Tú majú v rukách tak výrobcovia, spracovatelia potravín, obchodníci, ako aj samotní spotrebitelia. Sú potraviny, ktoré sú mimoriadne rizikové a –možno sa budete čudovať- patrí sem aj chlieb-najmä krájaný. Hana Michalčíková sa o bezpečnosti potravín v lete zašla porozprávať s pracovníkmi Výskumného ústavu potravinárskeho. Najskôr sa riaditeľa Martina Polovku opýtala, ako na tom sme s hygienou a bezpečnosťou potravín v porovnaní so susednými krajinami.
Potraviny v lete - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Čo ohrozuje kvalitu a bezpečnosť potravín v lete? Výrobca, obchod aj spotrebiteľ. Preto je dôležité v tomto ročnom období si každý výrobok pozorne všímať, tak pri nákupe, ako aj doma pri uskladnení. Rovnako venovať pozornosť dátumu spotreby a všímať si aj senzorické vlastnosti výrobku. Hane Michalčíkovej pridala odborné rady týkajúce sa bezpečnosti potravín v lete Jana Minarovičová z Výskumného ústavu potravinárskeho.
Potraviny v lete - II. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A ešte niečo, čo by nám mohlo pomôcť: Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 °C. Ak nie ste očkovaní proti kliešťovej encefalitíde, hygienici radia prevariť surové mlieko pred konzumáciou a syr vyrobený zo surového ovčieho či kozieho mlieka tiež tepelne upraviť: opiecť z oboch strán.