Každý rok mnoho z nás čaká netrpezlivo na jar. Nielen preto, že dni sa predlžujú a tepla pribúda, ale aj pre jarnú zeleninu, na ktorú sa nám zbiehajú slinky. Lenže, treba byť opatrný, najmä pri rýchlenej zelenine zo skleníkov a fóliovníkov, ktorá môže obsahovať aj nebezpečné dusičnany. Výstraha platí najmä v rodinách s malými deťmi. Hana Michalčíková sa o rizikách prvej jarnej zeleniny rozprávala s Ing. Jaroslavom Pížlom.
Riziká jarnej zeleniny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak si chceme uchovať zdravie aj v týchto náročných jarných mesiacoch sústrediť by sme sa mali najmä na zeleninu z dobre známych zdrojov, najlepšie vlastnoručne dopestovanú a radšej prirodzene dozretú pri lúčoch slnka, než rýchlenú. Z rýchlenej zeleniny nepripravujme šťavy pre deti a nezabúdajme, že tepelnou úpravou sa dusičnany nezničia. Najviac sa ich hromadí pri vrchole koreňa a k jarným rizikovým zeleninám rizikovým patria šalát, mrkva, reďkovka a kaleráb.