Na Slovensku vyčíňajú kliešte

Na Slovensku vyčíňajú kliešte

Drobné parazity, ktoré nám pijú krv, a vôbec nie obrazne, ale naozaj, sa neriadia kalendárom, ale teplotou ovzdušia. Vyhovuje im teplota nad 5 stupňov a keďže napriek aprílu,  máme  letné  teploty, možno povedať, že sme v plnej kliešťovej sezóne. Ono, tá vysatá kvapka krvi by nám až tak neprekážala, keby nám kliešte cez svoje sliny a hryzadlá nenechávali na pamiatku nejakú infekciu. V „kliešťovej téme“ pokračuje Janka Bleyová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri prechádzkach lesom, alebo v horách takpovediac  „mimo civilizácie“ sa zvyčajne obávame stretnutia s diviakom, medveďom či hadom, ale málokto myslí na riziko stretnutia s infikovaným kliešťom. K infekcii však „nemusíme prísť iba v prírode, ale aj pri kuchynskom stole“.

Odborníci už dávno vyvrátili mýtus, že kliešť na vás môže spadnúť zo stromu. Lezie vždy od zeme smerom nahor a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Pravidelne aspoň jedného kliešťa ročne na sebe nájde približne 15 % Slovákov. Každému piatemu človeku sa však kliešte z neznámych dôvodov vyhýbajú. Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV  sa pokúšal zistiť, aké okolnosti môžu ovplyvniť chuť kliešťa. Z ankiet vyplynulo, že kliešte uprednostňujú mužov, častejšie fajčiarov a konzumentov alkoholu. Bez ohľadu na chute a chúťky  týchto  drobných parazitov – kliešte  čoraz častejšie  ohrozujú  zdravie ľudí. Viac už Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Malá rekapitulácia prevencie proti  takému zákernému ochoreniu, akým je aj kliešťová encefalitída: Najúčinnejšou ochranou je podľa odborníkov očkovanie, používanie repelentných prípravkov, pasterizácia mliečnych výrobkov v ohrozených lokalitách a samozrejme – vhodné oblečenie a obuv, keď sa vyberieme do prírody.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame