Drobné parazity, ktoré nám pijú krv, a vôbec nie obrazne, ale naozaj, sa neriadia kalendárom, ale teplotou ovzdušia. Vyhovuje im teplota nad 5 stupňov a keďže napriek aprílu, máme letné teploty, možno povedať, že sme v plnej kliešťovej sezóne. Ono, tá vysatá kvapka krvi by nám až tak neprekážala, keby nám kliešte cez svoje sliny a hryzadlá nenechávali na pamiatku nejakú infekciu. V „kliešťovej téme“ pokračuje Janka Bleyová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pri prechádzkach lesom, alebo v horách takpovediac „mimo civilizácie“ sa zvyčajne obávame stretnutia s diviakom, medveďom či hadom, ale málokto myslí na riziko stretnutia s infikovaným kliešťom. K infekcii však „nemusíme prísť iba v prírode, ale aj pri kuchynskom stole“.
Odborníci už dávno vyvrátili mýtus, že kliešť na vás môže spadnúť zo stromu. Lezie vždy od zeme smerom nahor a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Pravidelne aspoň jedného kliešťa ročne na sebe nájde približne 15 % Slovákov. Každému piatemu človeku sa však kliešte z neznámych dôvodov vyhýbajú. Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV sa pokúšal zistiť, aké okolnosti môžu ovplyvniť chuť kliešťa. Z ankiet vyplynulo, že kliešte uprednostňujú mužov, častejšie fajčiarov a konzumentov alkoholu. Bez ohľadu na chute a chúťky týchto drobných parazitov – kliešte čoraz častejšie ohrozujú zdravie ľudí. Viac už Janka Bleyová.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Malá rekapitulácia prevencie proti takému zákernému ochoreniu, akým je aj kliešťová encefalitída: Najúčinnejšou ochranou je podľa odborníkov očkovanie, používanie repelentných prípravkov, pasterizácia mliečnych výrobkov v ohrozených lokalitách a samozrejme – vhodné oblečenie a obuv, keď sa vyberieme do prírody.