Je masť škodlivá?

Je masť škodlivá?

Kedysi nebolo domácnosti, v ktorej by chýbala masť. Tá potom bola dlhý čas v nemilosti a nahrádzali ju margaríny a rôzne oleje, ale  dnes sa teší opätovnému záujmu. Mastné chleby s cibuľou sú novoobjavenou lahôdkou na vianočných trhoch a kvalitná masť hlási návrat aj do kuchýň moderných domácností. Oprávnene? Zaujímala sa Hana Michalčíková.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celé desaťročia nám odborníci tvrdili, že masť zvyšuje hladinu cholesterolu. V dôsledku vysokého cholesterolu vzniká kôrnatenie tepien a následne rastie riziko infarktu aj mozgovej príhody. Dnes vedci tvrdia, že je všetko ináč a v rozumnej miere masť zdraviu prospieva .

Naše staré mamy si s krémami na ruky problémy nerobili. Vedeli, že v komore je vedro s masťou a tá pokožku po domácich prácach dokonale premastí. Hlavnú úlohu  však masť zohrávala v kuchyni. Na masti sa dusilo , pieklo, hlavne však vyprážalo. A čo tiež nie je nepodstatné, ľuďom chutila. Masť však dnes uprednostňujeme nielen kvôli chuti, ale aj kvôli jej výživovej hodnote. Ako je to však s rizikom zvýšenia cholesterolu pri konzumácii masti? Aj na to sa Hana Michalčíková pýtala Ing. Emila Koleka z Výskumného ústavu potravinárskeho. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Narobili sme vám chute? Aj to je možné, ale aspoň nemáme výčitky, že sme vás navnadili na niečo nezdravé. A ešte pre oživenie pamäti: ak máte doma masť možno vám aj dnes dobre poslúži pri nachladnutí. Stačí namočiť látku do teplej masti, priložiť na hrudník , prikryť ďalšou teplou látkou a chorému by malo uľaviť. No a pokiaľ vám v zime dôjde impregnačný spray na topánky, masť ho spoľahlivo zastúpi.

Autorka Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame