Údené s otáznikom

Údené s otáznikom

Kedysi nebolo na Slovensku domácnosti, v ktorej by na povale nevisela údená šunka alebo klobása. Už od zimnej zabíjačky pripravená na veľkonočnú hostinu. Dnes šunky a klobásy kupujeme v obchode a riešime úplne iné otázky ako naši predkovia. Kým tí stáli pred voľbou či údiť dubovým alebo lipovým drevom, nás zaujíma predovšetkým aký spôsob údenia je pre naše zdravie bezpečný. Odpovede sa snažila získať Hana Michalčíková.

Údené s otáznikom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na východnom Slovensku sa šunke hovorí „šoudra“ a nesmie chýbať v pletenom košíku spolu s ostatnými jedlami, ktoré sa nosia posvätiť. Na západnom Slovensku sa názov klobása často mení na „klbásku“, ale rovnako je jej vôňa dráždivá a neodolateľná. Nuž, údenému sa aj tento rok vyhneme len ťažko, ale neprehnať to s množstvom, by malo byť pre každého výkričníkom.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame