Ak máme niečoho veľa, tak povieme, že je toho ako maku. Ale keď nám niekto nepraje, nedá nám ani za máčny máčik. Mak patrí k tradičným slovenským potravinám, a preto by sa z našich kuchýň nemal vytratiť. Gabriela Čechovičová, súkromne hospodáriaca roľníčka z Cífera, nedá na mak dopustiť. Hana Michalčíková si na ňu počkala hneď, keď zastavila traktor.
Mak patrí k najvýživnejším potravinám - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pestovateľka maku Gabriela Čechovičová verí, že mak na stoloch Slovákov nikdy chýbať nebude. Táto plodina sa v poľnohospodárstve využíva po stáročia a iba pre zaujímavosť, len obsah vápnika má 12-krát vyšší než v prípade mlieka. To je však len jeden z dôvodov, prečo by nemal chýbať v našej výžive.
Mak sme kedysi našli azda v každej slovenskej záhrade. Bol lacnou a dostupnou plodinou. Dnes záujem o jeho pestovanie klesá, napriek tomu, že z výživového hľadiska ide o veľmi cennú potravinu. Čo všetko môžeme v obyčajnej makovičke nájsť, sa Hana Michalčíková opýtala Lenky Bartošovej z Výskumného ústavu potravinárskeho. Najskôr však dôležitá informácia pre všetkých pestovateľov. Na akej ploche ho môžeme v záhradkách pestovať?
Mak patrí k najvýživnejším potravinám - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Konzumáciou maku vďaka množstvu živín a vitamínov podporíme naše zdravie. A na záver ešte jedno plus pre túto potravinu: Vedeli ste, že vdychovanie jemnej makovej arómy upokojuje a tlmí bolesť hlavy? Ak nie, skôr než začnete piecť makové dobroty, vdýchnite jeho vôňu. Budete sa cítiť dobre.