Pestovanie kapusty má v Máste viac než 100-ročnú tradíciu

Pestovanie kapusty má v Máste viac než 100-ročnú tradíciu

Aj keď v lete suché a horúce počasie pestovateľom kapusty neprialo a kapustných hláv sa urodilo menej ako po iné roky, aj tak majú teraz na jeseň plné ruky práce. Milovníci surovej, či kvasenej kapusty mieria do Mástu, časti Stupavy, kde pestujú a spracúvajú kapustu viac než 100 rokov. Odkedy presne sa kapusta v Máste pestuje, nevedel Tatiane Šuškovej spresniť ani pamätník Rudolf Pešl:

Pestovanie kapusty má v Máste viac než 100-ročnú tradíciu - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kvasenie je najstarším spôsobom spracovávania kyslej kapusty. Kvasili ju už starí Gréci, Tatári a Číňania. Historické pramene neuvádzajú, odkedy sa kapusta kvasí v Máste, v časti Stupavy, isté však je, že je vychýrená až za hranicami regiónu a v súčasnosti sa uchádza o registráciu ochrannej známky Európskej únie, ako výrobku s chráneným označením pôvodu. Viac Tatiane Šuškovej povedal Imrich Horínek z Mástskeho potravinového spolku.

Pestovanie kapusty má v Máste viac než 100-ročnú tradíciu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Gdo sce rýchle nohy mat, mosí si zelovej vody dat." Aj túto múdrosť budete počuť cez víkend plný dobrých chutí, vôní, tradícií, ale aj folklóru. A aj tú pravú kapustu a jedlá z nej si môžete vychutnať od zajtra až do nedele na ďalšom ročníku podujatia Dni zelá v Stupave.

Autorka: Tatiana Šušková foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame