Obdobie neviazanej zábavy a nestriedmeho hodovania...
Fašiangové týždne, ktoré z jedného konca ohraničujú Traja králi a z druhého Popolcová streda, ktorá tento rok pripadá na 18. februára, boli odjakživa časom plesov, maškarných bálov, svadieb, ale aj dedinských veselíc. Posledné tri dni fašiangov voľakedy volali aj šalenô obdobie. Zábava pred štyridsaťdňovým pôstom totiž vrcholila a po uliciach, zväčša dedín, chodili z domu do domu v sprievodoch muzikanti v pitoreskných maskách a maškary v strašidelných kostýmoch... Nie náhodou. Verilo sa totiž, že strašidelné postavy dokážu vyplašiť a zahnať z domov démonov a zlých duchov a nebudú obťažovať ľudí. Fašiangové tradície dodnes zachovávajú členovia folklórnej skupiny Kýčer, z ktorej Tatiana Šušková oslovila najskôr Annu Michalicovú.
O nás – Fašiangy na Myjave - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pizza, sushi, kebab, hamburger... V záplave jedál, ktoré ku nám v posledných rokoch prenikli zo zahraničia, často zabúdame na tradičné recepty starých mám. Slovenská kuchyňa sa vždy prispôsobovala sezónnosti a určité jedlá sa vždy spájali s jednotlivými obdobiami roka. Aj charakter typických fašiangových jedál má korene v tradičnom rytme roľníckych prác, ktorých bolo v tomto období pomenej, takže bol dostatok času i potravín na rôzne zvyky, zábavy a hostiny, na ktorých nechýbali jedlá z mäsa, masti, vajec, mlieka, či syra. O hojnosti fašiangového stola sa Tatiana Šušková zhovárala s vyhlásenou kuchárkou a pekárkou Annou Wurflovou z bratislavskej Rače, ktorá sa ale kedysi volala úplne inak.
O nás – Fašiangy na Myjave - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj keď sa na rozdiel od vianočných sviatkov fašiangové zvyky dnes už príliš nezachovávajú, skúste si osladiť život krehkými fašiangovými šiškami, ktoré Tatiana šušková pripravovala s vyhlásenou kuchárkou a pekárkou Annou Wurflovou z bratislavskej Rače. Na fašiangové dobroty, plesy, bály, a zábavy máte tento rok čas do 18. februára.