O nás – Experimentálny bitúnok v Lužiankach

O nás – Experimentálny bitúnok v Lužiankach

Viac ako tri štvrtiny mäsových výrobkov sa vyrobia vo veľkých závodoch. Aj z ekonomických dôvodov je surovina – teda najmä bravčové mäso, dovážaná zo zahraničia.

Niektorí slovenskí spracovatelia tvrdia, že ich dovozy, povedzme až z Dánska, vyjdú na menej peňazí ako vlastné chovy. Slovenské mäso zo svojich chovov spracováva zhruba štvrtina malých producentov. A tých by mohlo byť viac. Ako sa o to snažia naši výskumníci, nám povie Martin Jurčo.

O nás – Experimentálny bitúnok v Lužiankach - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prečo je na Slovensku len zopár malých producentov mäsa, ktorí spracovávajú slovenskú produkciu? Problém je aj v bitúnkoch, ale aj lacnejšej surovine zo zahraničia. Aj to tvrdí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
Od budúceho roka sa však očakáva väčšia podpora chovateľov. To by mohlo znamenať aj rozšírenie malých regionálnych výrobní mäsových výrobkov, ale aj zvýšenie podielu slovenského mäsa, ktoré spracovávajú vo veľkých prevádzkach. Stále je totiž výhodnejšie mäso doviezť, ako kúpiť na Slovensku. Pokračuje Martin Jurčo.

O nás – Experimentálny bitúnok v Lužiankach - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

bitunok
Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame