Pred časom oslovila istá agentúra takmer dve tisícky expertov a vyšlo jej, že 48 percent z nich si myslí, že v priebehu desaťročia nahradí umelá inteligencia ľudí vo významnom počte zamestnaní. Len v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle by sa počet pracovníkov mohol znížiť o polovicu. Ručná práca v poľnohospodárstve je vážená a vyhľadávaná, veď, kto by si rád nepochutnal na syrových korbáčikoch, oštiepku či parenici priamo z koliby? Ale aby sme si zasa nemysleli, že čas tu zastal. Ani náhodou, len my, konzumenti, spotrebitelia, ešte stále uprednostňujeme výrobky, ktorých sa dotýkali ľudské ruky. V odborných kruhoch sa skloňuje stále častejšie termín technologický dlh. O čo ide, opýtala sa Hana Michalčíková najskôr riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Martina Polovku.
Potraviny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Niet pochýb o tom, že automatizácia vo výrobe potravín zefektívnila náročné procesy Na druhej strane stále častejšie počujeme, že rýchlosť a bezpečnosť nie sú všade to najdôležitejšie. V niektorých odvetviach-potravinárstvo nevynímajúc- je stále vysoko cenená ručná práca. Problematika sa však nedá vnímať len čiernobielo. Manuálna práca sa v budúcnosti nielenže nestratí, ale pretaví sa do iných činností. Hana Michalčíková sa na túto tému rozprávala s docentom Stanislavom Šilhárom z Výskumného ústavu poľnohospodárskeho a po ňom riaditeľa Výskumného ústavu poľnohospodárskeho Martina Polovku.
Potraviny - II. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Automatizácia a robotizácia- dve slová, ktoré hýbu priemyslom a stále viac prenikajú aj do poľnohospodárstva a potravinárstva. Zamestnanci malých firiem majú pred nimi možno prirodzený strach, ale vývoj nezastavíme. Rovnako sa však ani ručnej práce nezbavíme, pretože ako sme počuli, za nadštandard a nie je nás málo, si radi zaplatíme.