Niekoľko desiatok druhov broskýň a marhúľ. Okrem toho staré historické odrody čerešní. To všetko môžete vidieť a aj ochutnať v Piešťanoch na výstave venovanej starým i novým druhom kôstkovín.
Kým vo svete sa dorába veľké množstvo višní či čerešní, u nás o ne u pestovateľov veľký záujem nie je. Je potrebný totiž veľký podiel ručnej práce, a to cenu predražuje. Od organizátorky výstavy a seminára Daniely Benedikovej z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch sme sa dozvedeli, že okrem odrôd marhúľ a broskýň sa venujú aj projektu z Visegrádskeho fondu, vďaka ktorému skúmajú historické odrody kôstkovín. Napríklad zbierali a uchovajú niekoľko druhov v rôznych slovenských lokalitách. Výstavu ovocia na tomto odbornom pracovisku si nenechalo ujsť mnoho odborníkov a aj drobných záhradkárov, napríklad aj tí z Vyškova na Morave.
Prezentácia nových druhov marhúľ a broskýň Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.