Samozber jahôd v trnavskom regióne

Samozber jahôd v trnavskom regióne

Jahody patria k najzdravšiemu ovociu – a vraj pomáhajú aj pri ochoreniach imunity, ale aj pri chudokrvnosti.

Druhá polovica mája a prvá polovica júna je sezónou jahôd a čerešní. Toto ovocie je skutočne sezónne a treba ho rýchlo skonzumovať alebo spracovať. Aj preto si v týchto dňoch pochvaľujú chladnejší ráz počasia najmä pestovatelia, pretože spomalil dozrievanie jahôd, a tak predĺžil obdobie ich zberu. Najmä v trnavskom a novozámockom regióne je už dlhé roky bežnou formou samozber. A sezóna sa začína práve jahodami, neskôr pokračujú najmä broskyňami a jablkami.

Ako nám potvrdil vedúci výroby jednej z firiem prevádzkujúcich samozbery vo Veselom pri Piešťanoch Marián Bednár, tento rok prialo jahodám i počasie. Samozbery sa začali na prelome 90. rokov, keď sa u nás postupne začali udomácňovať zahraniční predajcovia, ktorí odoberali zeleninu najmä od zahraničných pestovateľov. Aj vo Veselom a okolí existujú samozbery od roku 1996. Väčšie podniky dávajú priestor nielen jednotlivcom, ale dodávajú aj do obchodnej siete. Zbierajú teda nielen jednotlivci, ale aj brigádnici. Keďže jahody majú krátku životnosť, tak sa dostanú aj do obchodných prevádzok, kde slovenské ovocie vidíme zriedkavejšie. A to je výhoda pre pestovateľov jahôd. Oslovili sme aj jedného z prevádzkovateľov menšieho samozberu v Maduniciach, ktorý nám potvrdil, že k nim prichádzajú záujemcovia dokonca aj z Liptova a zo severného Slovenska – najmä dôchodcovia, ktorí využijú aj zľavy na vlak. Samozber potrvá v regióne Trnava a Hlohovec do druhej polovice júna. A čo potom? Jahodoviská, ktoré majú po životnosti dozbierajú a porast zmulčujú.

Samozber jahôd v trnavskom regióne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

jahody-foto-martin-jurco
Martin Jurčo

Živé vysielanie 20:15

Práve vysielame