Úspech slovenských agromanažérov sa dá merať rôznymi kritériami.
Najideálnejšie sú tie objektívne – ako je v živočíšnej výrobe napríklad úžitkovosť. Štatistické údaje hovoria nielen o objeme, ale aj kvalite dorobeného bravčového, či hovädzieho mäsa. Nedávno v Oponiciach ocenili úspešných agromanažérov slovenských chovov ošípaných, hovädzieho dobytka, koní, ale aj pestovateľov poľných a špeciálnych plodín v súťaži s názvom Naj slovenský chov a Naj slovenské pole. O niektorých z nich hovoril Ján Huba z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Lužiankach. Napríklad o tom, akým spôsobom súťaž vyhodnotili, alebo ako je možné, že sa živočíšna výroba, popri rastlinnej, nestala bežnou súčasťou hospodárenia poľnohospodárskych podnikov tak ako v minulosti.
Úspešným pestovateľom, ktorý začínal od zopár kilogramov zeleniny k veľkovýrobe, je súkromne hospodáriaci roľník Zdeněk Černay zo Senca, ktorý hovorí, že ak niekto podniká vyslovene drasticky ekonomicky, na výsledku to v tomto odvetví nemusí znamenať úspech. Celkový výherca – ocenený v súťaži je predseda Poľnohospodárskeho družstva Vršatec Pruské Ján Kopšo. Ten potvrdzuje, že poľnohospodársky podnik musí mať svoj presný systém, kde sa však nedá nič presne plánovať. Majú živočíšnu a rastlinnú výrobu, a ako jedni z mála na Slovensku stále prevádzkujú pridruženú výrobu – opravu štartérov.
O nás – Problémy farmárov na Slovensku - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V druhej časti rubriky sme hovorili najmä o spotrebe niektorých druhov potravín – najmä mlieka a hovädzieho mäsa a vplyv tejto konzumácie na stav prvovýroby. Riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková pripomenula, že Slovensko má len 160 kilogramov spotreby mlieka na obyvateľa a rok, pričom odporúčaná spotreba je 220 kilogramov na osobu a rok.
Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka v spolupráci aj so spracovateľmi mlieka sa snažia iniciovať aktivity v súvislosti so spotrebou mlieka, ako je napríklad projekt z minulosti Objav mlieko. V rokoch 2008 – 2011 sa zvýšila spotreba mlieka zhruba o 8 kilogramov na osobu a rok. V poslednom období zaznamenávajú najmä záujem o kyslomliečne nápoje a produkty. Druhým problematickým odvetvím je úsek hovädzieho mäsa. Predseda Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku István Pomichal. Dnes je spotreba úrovni 3,5 kilogramu na osobu a rok. To je v porovnaní so 14 kilogramami z roku 1989 skutočne málo. István Pomichal pripomína, že často sa upriamuje pozornosť aj v reštauračných zariadeniach na drahé stejky, pritom málo sa dávajú do pozornosti aj cenovom prístupnejšie časti hovädzieho mäsa – na polievku či guláš.
O nás – Problémy farmárov na Slovensku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.