Tento týždeň budeme hovoriť o špargli. Vedeli ste, že už v štvrtom storočí pred naším letopočtom obhajoval Hippokrates jej liečivú silu?
Neskôr túto zeleninu využívali ako liek pri zdravotných ťažkostiach, akými sú kašeľ, či choroby srdca. K nám sa špargľa dostala až v 17. storočí z východných krajín z oblastí Čierneho mora. Je jednou z mála prvých zelenín, ktoré sa pestujú na Slovensku a ktoré nemusíme dovážať zo zahraničia. Z roka na rok pribúda ľudí, ktorí si túto kráľovskú zeleninu zaraďujú do jedálneho lístka. A prečo dostala prívlastok kráľovská? Opýtala sa Viera Horáková Milana Fabuša z firmy Asparagus.
Špargľa – kráľovská zelenina – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento rok na radosť mnohých gurmánov sa špargľová sezóna začala o čosi skôr ako po iné roky. Obchody nám ponúkajú bielu i zelenú. Pokiaľ ju nechcete kupovať, lebo si ju chcete dopestovať sami, počúvajte nás aj zajtra. Poradíme vám, ako si dopestovať špargľu v domácich podmienkach.