Špaldu, špaldovú pšenicu, či špaldovú múku možno nazvať pokladom zo staroveku.
Prvé zmienky o plodine sú totiž známe už z obdobia 8 tisíc rokov pred naším letopočtom. Pestovali ju najmä v Egypte, na Blízkom východe, ale i v starovekom Ríme, či Grécku. V neskorších obdobiach postupne uvoľňovala miesto pšenici, pretože tá mala vyššie výnosy a vyžadovala menšiu náročnosť na pestovanie. Dnes, po všetkých stránkach vzácnejšej špalde, otvárajú nové možnosti odborníci a vedci z Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš – Pstruša, ktorá patrí pod Centrum výskumu rastlinnej výroby Piešťany. Za svoje výsledky v minulom roku boli ocenení ako Vedecký tím roka 2013. S vedúcim Výskumno-šľachtiteľskej stanice Ľubomírom Ruckschlossom sa stretla Ľuba Šajdová.
Špaldová pšenica - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
O novej odrode špaldovej pšenice, ktorú vypestovali slovenskí vedci, a jej skvelých vlastnostiach, sa rozpráva s vedúcim Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš – Pstruša Ľubomírom Ruckschlossom Ľuba Šajdová.
Špaldová pšenica - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.