Je prítomnosť karcinogénnych látok v potravinách nevyhnutnosťou?
Potraviny sa skladajú z chemických zlúčenín, ktoré za určitých podmienok, najmä pri rôznych technologických procesoch počas výroby potravín, môžu navzájom reagovať. Dochádza tým k zániku pôvodných látok a ku vzniku nových. Niektoré z týchto látok môžu ohrozovať naše zdravie a všeobecne ich nazývame karcinogénne. Avšak mnoho takýchto nebezpečných látok nemusí vzniknúť alebo sa dajú dodatočne odstrániť, aby neohrozovali naše zdravie. A práve týmto problémom sa zaoberá Výskumný ústav potravinársky v Bratislave. S jeho riaditeľom s docentom Petrom Siekelom sa porozprávala Katarína Kacerová.
Nežiaduce látky v potravinách - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Práve vo Výskumnom ústave potravinárskom pod vedením pedagogičky Ing. Zuzany Ciesarovej pracuje skupina mladých vedcov na výskume prítomnosti akrylamidu v potravinách. Jedna z nich Ing. Kristína Kukurová bola minulý rok ocenená Cenou ministra školstva, vedy, výskumu a športu v kategórii osobnosť vedy a techniky do 35 rokov. V Centre vedy v Bratislave sa s Ing. Zuzanou Ciesarovou a s ocenenou mladou vedkyňou Ing. Kristínou Kukurovou rozprávala Katarína Kacerová.
Nežiaduce látky v potravinách - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.