Jeseň je obdobím zberu úrody. Ako hovoria odborníci na zdravú výživu, v našich kuchyniach by mali prevažovať sezónne jedlá z dostupnej zeleniny a ovocia. Využívame takéto dary prírody a sme zároveň dobrí hospodári? Aj to zaujímalo Hanu Michalčíkovú.
Stravujeme sa podľa ročných období? - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Odjakživa platí, že zdravý sedliacky rozum je základom kvalitného života. Riadia sa ním aj dnes mnohí obyvatelia slovenských dedín, ktorí sa stravujú tak, ako bolo kedysi na dedine zvykom. A lekári stále častejšie prízvukujú, že je to správne.
Na jeseň, v období zberu úrody, konzumujeme viaceré sezónne potraviny aj preto, aby ich telo strávilo a živiny si uložilo do zásoby. Obľubujeme teplé jedlá, pretože šetria metabolické teplo organizmu a pomáhajú telu tvoriť rezervy energie na zimu. Teraz spolu s Hanou Michalčíkovou zaostríme pozornosť na zeleninu, ktorej chuť je naozaj ostrá, no ide o skutočný prírodný liek.
Stravujeme sa podľa ročných období? - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Spotreba zeleniny priamo ovplyvňuje zdravie a kým priemerný Slovák zje ročne 84 kilogramov zeleniny, v Európskej únii je jej priemerná spotreba až 120 kilogramov na osobu.