Šermiarske súboje, skupinové bitky, stredoveká dobová kuchyňa či tábor, to sú najčastejšie formy prezentácie skupín historického šermu alebo rytierov. V Trenčíne má sídlo jedna z najstarších slovenských skupín. Bludní rytieri fungujú od roku 1998. V súčasnosti sa stretávajú tridsiati, no najaktívnejšie jadro tvoria šiesti. Viac sa o nich Iveta Pospíšilová dozvedela od súčasného vedúceho Ľubomíra Ďurča a stredovekej kuchárky Renáty Zubčekovej. Práve ona jej vysvetlila názov skupiny.
Leto Bludných rytierov z Trenčína - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V súčasnosti sa rytierske skupiny špecializujú. Niektoré sa venujú predovšetkým scénickým zobrazovaniam historických udalostí či stredovekých bitiek. Iné sa venujú najmä šermu a bojom a ďalšie zobrazovaniu táborového života. Práve ten je doménou Bludných rytierov.
Placky bez zemiakov, rôzne nátierky, kaše, ale aj mäso. Renáta Zubčeková sa usiluje aj v stredovekej kuchyni variť pestro a meniť repertoár pokrmov, aby na rovnakých festivaloch ochutnali návštevníci vždy niečo iné. Ivete Pospíšilovej prezradila najväčšie nástrahy varenia v dobovej kuchyni.
Leto Bludných rytierov z Trenčína - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Najbližšie môžete niekoľkých Bludných rytierov stretnúť na budúci týždeň od štvrtku do soboty v Galante. Predstavia sa počas slávností v Zámockej záhrade.