Nová kniha o dejinách trnavského cukrovaru

Nová kniha o dejinách trnavského cukrovaru

Všímate si etikety potravinárskych výrobkov? Napríklad cukru?

Možno ten, ktorým si práve teraz sladíte kávu, je zo Serede alebo z Trenčianskej Teplej. Ale môže byť aj z Česka, či oveľa vzdialenejšieho zahraničia. Kedysi sme mali na Slovensku niekoľko cukrovarov – v Sládkovičove, Šuranoch, Pohronskom Ruskove, Trebišove či v Rimavskej Sobote. Najväčší a najstarší cukrovar bol však v Trnave. Dlhé desaťročia niesol aj prívlastok spisovateľa Petra Jilemnického, ktorý začas v Trnave aj pôsobil. Aj to sa môžeme dočítať v najnovšej knihe Miroslava Franka a dejinách výroby cukru v Trnave. Pokračuje Martin Jurčo.

Nová kniha o dejinách trnavského cukrovaru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kniha o tradícii výroby cukru v Trnave je už teda na svete. Od budúceho roka by ste sa aj o tom trnavskom cukrovare mali dozvedieť viac v Mestskom múzeu v Šuranoch, kde postupne pripravujú expozíciu z dejín cukrovarníctva na Slovensku.

Autor: Martin Jurčo foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame