Všímate si etikety potravinárskych výrobkov? Napríklad cukru?
Možno ten,
ktorým si práve teraz sladíte kávu, je zo Serede alebo z Trenčianskej
Teplej. Ale môže byť aj z Česka, či oveľa vzdialenejšieho zahraničia.
Kedysi sme mali na Slovensku niekoľko cukrovarov – v Sládkovičove,
Šuranoch, Pohronskom Ruskove, Trebišove či v Rimavskej Sobote. Najväčší
a najstarší cukrovar bol však v Trnave. Dlhé desaťročia niesol aj
prívlastok spisovateľa Petra Jilemnického, ktorý začas v Trnave aj
pôsobil. Aj to sa môžeme dočítať v najnovšej knihe Miroslava Franka
a dejinách výroby cukru v Trnave. Pokračuje Martin Jurčo.
Nová kniha o dejinách trnavského cukrovaru
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kniha o tradícii výroby cukru v Trnave je už teda na svete. Od budúceho roka by ste sa aj o tom trnavskom cukrovare mali dozvedieť viac v Mestskom múzeu v Šuranoch, kde postupne pripravujú expozíciu z dejín cukrovarníctva na Slovensku.