Staré kuchárske knihy dokážu byť pestrou inšpiráciou na oživenie tradičných receptov.
Ryba na štedrovečernom stole má dnes vo viacerých domácnostiach podobu vyprážaných kaprích podkovičiek.
Aj v dnešnom kulináriu, v ktorom tento týždeň listujeme v zbierke starých receptov Nikoly Maliňákovej, autorky kulinárskeho blogu – Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa spolu s Tatianou Šuškovou pri tradícii rýb zostaneme, dokonca budeme
na hlavné jedlo potrebovať aj klasického kapra:
Kapor na čierno Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj v takejto podobe nemusí nakoniec na sviatočnom stole kapor chýbať ...
Povedať recept
A zajtra si s Nikolou Maliňákovou – pred pár rokmi ešte Bratislavčankou, dnes už gazdinou, kuchárkou a farmárkou z Plaveckého Petra zalistujeme v jej zbierke starých kuchárskych kníh, aby sme našli ten najlepší recept na vianočný punč.
Kapor na čierno (Varíme zdravo, chutno a hospodárne, 1957)
1 a ½ kg kapra
Soľ
20 dkg zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
8 dkg cibule
5 zrniek čierneho korenia
3 zrnká nového korenia
Bobkový list
Štipka tymiánu
Citrónová kôra
6 dkg masla
3 lyžice octu
4 dkg strúhaného chleba
4 dkg perníka
1 lyžica šípkovej zaváraniny
¼ l červeného vína alebo čierneho piva
1 lyžica ríbezľovej zaváraniny
Kávová lyžička cukru
3 dkg mandlí
3 dkg hrozienok
Ak pripravujeme kapra na čierno, musíme pri zabíjaní zachytiť krv.
Rybu vyplákneme octom, ktorý taktiež uschováme. Kapra rozdelíme na diely, osolíme. Na masle speníme zeleninu a cibuľu, pridáme strúhaný chlieb, perník a korenie. Omáčku rozriedime vínom, pridáme ocot, ktorým sme rybu vyplakovali a ak je omáčka priveľmi hustá, prilejeme vodu. Omáčku varíme 15 minút, potom do nej dáme pripraveného kapra a varíme ho 15 minút na miernom ohni. Kapra z omáčky vyberieme, omáčku precedíme a primiešame do nej zaváraninu, olúpané na rezančeky nakrájané mandle, umyté hrozienka a cukor upražený na karamel. Omáčku okyslíme citrónovou šťavou a 5 minút ju povaríme. Potom do nej vložíme kapra a necháme ešte prehriať. Kapor na čierno je najchutnejší, keď sa nechá preležať do druhého dňa.