Sú ľudia, ktorí si deň bez mlieka nedokážu predstaviť. Na druhej strane je veľa tých, ktorí sa mu vyhýbajú, pretože musia. Neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov je najčastejšia potravinová intolerancia. Vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť laktózu-mliečny cukor. Podľa dostupných zdrojov sa to týka približne 15 percent európskej populácie, v Ázii a Afrike sa čísla blížia dokonca k 90 %. A hoci intolerancia na mlieko neohrozuje priamo náš život, má veľmi nepríjemné príznaky a je dobré, ak vieme ako si pomôcť. Pokračuje Hana Michalčíková.
Ako zvládnuť intoleranciu na laktózu? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Dnes popoludní sa rozprávame o laktózovej intolerancii, teda neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá vzniká vtedy, ak organizmus nie je schopný stráviť laktózu-mliečny cukor. Objavia sa tráviace problémy a treba vylúčiť alebo obmedziť mlieko a mliečne výrobky. U dospelých aj detí má intoleranciu na mlieko stále viac ľudí. Hana Michalčíková sa pýtala Janky Porubskej z Výskumného ústavu potravinárskeho aj na to, či je pre ľudí s neznášanlivosťou mlieka vhodná konzumácia kozieho mlieka?
Ako zvládnuť intoleranciu na laktózu? II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Laktózová intolerancia patrí medzi najčastejšie typy neznášanlivosti jedla. Takže pokiaľ vás po konzumácii mliečnych výrobkov alebo pití mlieka trápia zažívacie problémy , môže byť za tým aj tento problém.