Ekologické poľnohospodárstvo sa medzi ľuďmi teší čoraz väčšej popularite. No v niektorých odvetviach ešte stále nemáme prvovýrobcov. A to aj napriek tomu, že je o dané produkty veľký záujem. Zaostávame napr. v dorábaní húb pre spracovanie v biotechnológií a výrobe výživových doplnkov. Na Slovensku pritom vzniklo viacero zaujímavých vedeckých projektov, napr. projekt získavania betaglukánu z huby zvanej hliva ustricovitá. Viac sa Martin Jurčo dozvedel od biotechnológa Tibora Dobolyho.
Hliva ustricovitá a jej účinky - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
S Martinom Jurčom a biotechnológom Tiborom Dobolym sa rozprávame o hlive ustricovitej, najmä z pohľadu jej využitia v oblasti výživových doplnkov. Hubu mnohí obľubujú najmä v zimných mesiacoch, keď iných niet. Jej najdôležitejšou zložkou je betaglukán, ako teda na telo pôsobí?
Hliva ustricovitá a jej účinky - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Posilňovanie imunity, či potláčanie rakovinových buniek. Aj to sú blahodarné účinky betaglukánu a hlivy ustricovitej.