Kedysi bola fotografia usmiateho dieťaťa s pohárom mlieka v ruke dokonalou reklamou na zdravý životný štýl. Dnes sa mlieko dostáva na čiernu listinu a niektorí ľudia ho pokladajú za potravinu, ktorej by sme sa mali v dospelosti vyhýbať. Ako je to naozaj - skutočne zahlieňuje? Je kyslé mlieko zdravšie než to obyčajné surové? Tieto otázky si kladie Soňa Juriková.
Mlieko – piť či nepiť?
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Odborník na hodnotenie potravín prof. Ľubomír Valík tiež Soňu Jurikovú upozornil, že pri výbere mlieka by sme sa mali orientovať na také, ktoré je šetrne pasterizované, a trvanlivé či ultrapasterizované mlieka s polročnou alebo ešte dlhšou trvanlivosťou by nemali byť súčasťou každodennej stravy. Takto dlhodobo trvácne potraviny sú primárne určené na výnimočné situácie, ako napríklad vysokohorské chaty alebo dovolenky v prírode, kde nie je možné potraviny bezpečne skladovať alebo si kupovať čerstvé.