Naozaj?
Obrázok s prešktnutým kláskom, označenie gluten free alebo bezlepkové - podľa toho spoznáte potraviny vhodné pre ľudí s celiakiou. Niekto o celiakii hovorí ako o alergii na pšenicu, čo však nie je presné. Ide o trvalú neznášanlivosť imunitného systému voči lepku, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia, ako je pšenica, raž, jačmeň, ovos alebo aj v menej bežných obilninách ako je špalda, kamut a triticale. Lepok sa však nachádza aj v rôznych potravinách, kde by sme ich možno nečakali - ako napríklad kečup, jogurt, čokoláda, párky, čipsy alebo paštéty. Soňa Juriková sa dnes zamerala na to, čo je vlastne naozaj bezlepkové.
Čo je naozaj bezlepkové?
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
S celiakiou súvisí aj horšia schopnosť tenkého čreva spracúvať určité výživné látky - vitamíny a minerály. A tak práve toto obdobie, štedré na čerstvú zeleninu a ovocie by mali najmä celiatici využiť na zásobenie tela železom a vlákninou.