Germánski bojovníci nazývali ovsenú kašu pokrmom bohov a varievali si ju pred bojovým ťažením.
Dodalo im to množstvo energie. Starí Rimania zase s obľubou máčali ovos vo víne, ktoré potom pili vojaci pred bojom, zatiaľ čo ovos dávali koňom. Škóti zas vyrábali z ovsa whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno porciu kaše postojačky, aby sa toto požehnané jedlo rozložilo po celom tele. Ovsené vločky sú dnes hitom aj u nás. A nečudo. Sú prakticky plnohodnotným jedlom, zásobárňou vitamínov a rôznych ďalších blahodarných látok, o ktorých sa dnes Ľuba Šajdová porozpráva s dvoma hosťami. Najprv to bude šľachtiteľ – inžinier Peter Hozlár z Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš-Pstruša, z Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch.
Ovos - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ing. Jaroslav Pížl má na záver pre nás pripravenú nevšednú zaujímavosť o vplyve ovsa. Najprv však dáva Ľuba Šajdová slovo Ing. Petrovi Hozlárovi, ktorý sa venuje šľachteniu ovsa tak, aby bola táto obilnina čo najužitočnejšia pre zdravie ľudí.
Ovos - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.