K máju patrí bryndza, Ktorá je našou národnou špecialitou. Nikoho zo Slovákov nemusíme presviedčať, že je originálna a zdravá, a čo je dôležité, aj chutná. Za desiatky rokov prešla množstvom výskumov, až sa zdá, že už nič nové o nej zistiť nemôžeme. Ale výskumníci sa nevzdávajú a skúmajú ďalej. Vo Výskumnom ústave potravinárskom to Hane Michalčíkovej potvrdili aj Zuzana Čaplová a Jana Koreňová.
Májová bryndza
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bryndza je najstarším produktom syrárskej výroby na Slovensku. Za čias rakúsko- uhorskej monarchie patrila medzi špeciality aj za hranicami. Je chutná, dostupná a má vysoký obsah vápnika. Možno sme doteraz nevedeli, že zatiaľ čo mlieko a jogurty obsahujú 120 miligramov vápnika, 100 gramov bryndze ho má až 150 miligramov.