Špalda a špaldové výrobky sa vracajú

Špalda a špaldové výrobky sa vracajú

23.12. Rádiobudík plus

8:05-8:30

Starostlivosť o zdravie a správna výživa už nie sú len módnym výstrelkom. Čoraz viac ľudí sa nielen v tomto vianočnom čase snaží, aby ich jedálny lístok naozaj obsahoval dostatok látok prospešných organizmu. Príroda nám ich ponúka veľké množstvo. Zaiste budete cez sviatky konzumovať energeticky náročnejšie potraviny. Spomeňte si aj na obilniny, napríklad na špaldu, pretože občas môže platiť aj poučka, že čo je zdravé, môže byť aj chutné.

Špalda, známa aj ako špaldová pšenica, je doslova zázrakom medzi potravinami. Ľudstvu je známa už osem tisícročí. Pestovali ju Egypťania, Kelti i Germáni. Rímski cisári ňou vyplácali svojich vojakov. Špalda má na rozdiel od pšenice vyšší obsah bielkovín, ako aj vysoký obsah a dobré zloženie mastných kyselín. Bielkoviny špaldy sú špecifické v tom, že sú dobre stráviteľné, a preto ju môže konzumovať aj časť celiatikov. Obsahuje síce lepok, ale nie jeho najnebezpečnejšie frakcie. Je v nej prítomný aj vitamín E a celá skupina vitamínov B. Špalda je bohatá aj na betakarotén, ktorý regeneruje bunky tela a chráni ho pred infekciami. Táto obilnina má tiež vysoký podiel hrubej vlákniny, ako aj obsah draslíka a horčíka, ktoré telo nevyhnutne potrebuje. V špalde sa nachádza aj prirodzený betaglukán, ktorý pomáha na zlepšenie imunitného systému.

V Rádiobudíku plus vám povieme o špalde viac a povieme si aj o jej spracovaní. V malej obci Lehnice sa rodí unikátny projekt spracovania špaldy na ktorom spolupracuje aj Európska únia. Postupne sa výrobky zo špaldy isto stanú výzvou aj pre malých či stredných potravinárov. Viac povie v Rádiobudíku plus odborník Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho a riaditeľ spracovateľského závodu Imrich Vesprémi. Na fotografii kontroluje doc. Stanislav Šilhár technológiu spracovania ovocia vo výrobno-vývojovom závode. Reláciu autorsky a redakčne pripravil Martin Jurčo.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame