Chren a jeho liečivé účinky

Chren a jeho liečivé účinky

K veľkonočnému slávnostne prestretému stolu patria vajíčka i šunka, avšak tieto dobroty majú od nepamäti spoločníka v podobe čerstvého ostrého chrenu. Ten, kto túto kombináciu vymyslel, bol nesporne gurmán s vycibrenými chuťovými bunkami, no i múdry človek. Konzumácia neľahkých dobrôt si priam vyžaduje takého pomocníka, akým je chren. Tejto obyčajnej pochúťke s neobyčajnými účinkami sa dnes venuje Hana Michalčíková.

Chren a jeho liečivé účinky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čerstvý surový chren obsahuje na 100 gramov asi 80 miligramov vitamínu C. Používa sa aj na zaváranie uhoriek, aby sa predĺžila ich životnosť.

Dedinský môže byť nielen kroj, súbor, spolok, spôsob života, ale aj taký chren. Nielen preto, že rastie pri potokoch, na trávnikoch, voľne v záhradách, ale aj preto, že slovo dedinský má v pomenovaní. Zelenina, z ktorej pripravujeme rôzne pochutiny a o ktorej dnes hovoríme, má celý názov chren dedinský. Už sme vás upozornili na niektoré jeho liečebné účinky, teraz Hana Michalčíková zaostrí pozornosť na chren dedinský znova.

Chren a jeho liečivé účinky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hoci chren je známy už od staroveku, jeho hlavnými šíriteľmi a pestovateľmi boli Slovania. Slovo chren preniklo aj do rôznych jazykov - nemecké kren, litovské crenas, francúzske cran, gruzínske cregn.

Autorka: Hana Michalčíková foto: Anna reg (Wikipedia)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame