Vinárstvo a vinohradníctvo sú často označované za takzvanú výkladnú skriňu nášho poľnohospodárstva. Práve vinárskym produktom zo Slovenska sa totiž darí nielen u nás doma, ale aj za hranicami. K úspešným produktom patria aj slamové vína, ktoré majú na konte už viacero ocenení. Ide o produkt, ktorý si vyžaduje precíznosť aj prácnosť a jeho príbeh sa začína vždy v októbri pri slamovom zbere. Viac už Jana Obrancová.
Slamové víno patrí k vinárskym špecialitám I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pozbierať, zase zavesiť, a potom znova pozbierať – aj tak možno v skratke zhrnúť proces výroby slamového vína. Hrozno sa totiž najskôr zozbiera vo vinohrade, potom povešia na povalu a po troch mesiacoch sa pozbiera znova, aby mohlo ísť do lisu. Vinárska špecialita v podobe slamového vína patrí k najprácnejšie dorábaným. Na proces sa v Topoľčiankach bola pozrieť Jana Obrancová.
Slamové víno patrí k vinárskym špecialitám II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slamové víno je aj pre nižšiu výlisnosť takpovediac vzácnejšie. Na Slovensku sa jeho produkcii venuje len hŕstka vinárstiev, tie však spravidla majú s týmito vínami úspech nielen u spotrebiteľov, ale aj u odborníkov, v rámci rôznych medzinárodných vinárskych súťaží.