Cukrová vertikála je dávaná za príklad celému agropotravinárskemu sektoru. Je to totiž jediná vertikála, ktorá naplno funguje a teda zo slovenskej cukrovej repy sa v čisto slovenských závodoch stáva slovenský cukor, ktorý prúdi k slovenskému zákazníkovi. Cukor je poslednou potravinou, ktorú dorábame do plnej sebestačnosti. Na to, aby mohol vzniknúť, je potrebné dopestovať cukrovú repu, na ktorej úrody vplýva aj počasie. Téme sa venuje Jana Obrancová.
Cukrová repa na poliach dozrela I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Osladiť si život cukrom nie je vždy zlé, skôr naopak. Po cukre siahame pravidelne, či už pri varení alebo pečení, a jeme ho samozrejme aj v už spracovaných potravinách. Ide o poslednú potravinu, ktorú vieme na Slovensku dorobiť do plnej sebestačnosti. Faktom však je, že výmery základnej suroviny a teda cukrovej repy, v tomto roku klesli. Môžu za to aj ceny. Viac zisťovala Jana Obrancová.
Cukrová repa na poliach dozrela II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Či sa tieto predpoklady naplnia, zostáva hudbou budúcnosti, isté však je, že ceny cukru vzrastú, a za takzvané biele zlato si priplatíme. Závisí len od nás, či siahneme na pultoch po tom domácom alebo z dovozu.