Zvýšenie sebestačnosti v niektorých potravinách – to je častá téma na diskusiu. Hoci sa neustále hovorí o tom, že potrebujeme zvýšiť sebestačnosť napríklad v zelenine, ovocí či zemiakoch, v praxi to tak ľahko nejde. Podpisujú sa na tom aj chýbajúce závlahy. Zavlažovaná plocha aj napriek potrebám u nás nenarastá. Viac už Jana Obrancová.
Závlahy na Slovensku sú v úbohom stave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Závlahová infraštruktúra bola v minulosti vybudovaná u nás tak, že sa mohlo zavlažovať asi 360 tisíc hektárov pôdy. V súčasnosti však poľnohospodári využívajú závlahy len na ploche asi 18 tisíc hektárov. Rúrová sieť a čerpacie stanice sú totiž po rokoch vo veľmi zlom stave. Potrebujú investície, ktoré by mohli prísť najmä z eurofondov. V téme pokračuje Jana Obrancová.
Závlahy na Slovensku sú v úbohom stave II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Závlahy sú horúcou otázkou už dlhšie, a zrejme aj zostanú a to aj vzhľadom na zmenu klímy. Tá prináša čoraz horúcejšie počasie a zvýrazňuje sucho, pre ktoré sa mnohé plodiny u nás bez závlah už pestovať nedajú.