Zo slovenských polí - Špalda

Zo slovenských polí - Špalda

Svätá Hildegarda, bylinkárka všetkých bylinkárov, nazývaná aj Sybila z Porýnia sa ešte v 17-tom storočí takto zmienila o špalde: Je to najlepšie obilie, pôsobí hrejivo a vysoko hodnotne pre zdravie človeka.
Špalda je naozaj najdokonalejšie zo všetkých druhov obilia a hoci je vzhľadovo veľmi podobná pšenici, špalda nie len odroda pšenice, je to ako odborníci svorne tvrdia- kráľovná obilnín. A venujú jej čoraz väčšiu pozornosť.  Presvedčila sa o tom Hana Michalčíková. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chceme špaldu spracovať na kvalitnú múku, potrebujeme dobrý mlyn. A kto má v mlyne nezastupiteľné miesto? Podľa ľudových piesní síce pekná mlynárka, podľa skutočnosti však -zručný mlynár. Majú ich vo vlastnom mlyne v Sokolciach, ktoré sme už dnes spomínali a majú ich aj v Lehniciach . Dozvieme sa ako sa pracúva špalda na múku a aký zaujímavý nápoj sa z nej vďaka našim výskumníkom dá vyrobiť. Pokračuje Hana Michalčíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Špalda, známa aj ako špaldová pšenica, je doslova zázrakom medzi potravinami. Ľudstvu je známa už osem tisícročí. Pestovali ju Egypťania, Kelti i Germáni. Rímski cisári ňou vyplácali svojich vojakov. Špalda má stále viac priaznivcov a mladé gazdinky rady skúšajú sladkosti upečené zo špaldovej múky. V pekárstvach sme si už zvykli na chlieb aj pečivo zo špaldovej múky. Ale nie je to chuť, ktorá by nás mala motivovať ku konzumácii výrobkov zo špaldy.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak ak rozmýšľate ako ozvláštniť letný jedálniček, aby bol zdravý a chutný- môžete s istotou vsadiť na špaldový chlieb, pečivo, špaldové palacinky či sušienky. Možno si budete na začiatku zvykať na inú chuť, než je typická pre bielu múku, ale keď si zvyknete, zdravý organizmus bude tou najlepšou odmenou.

Autorka: Hana Michalčíková; ILustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie 22:11

Práve vysielame