Zo slovenských polí - Jačmeň

Zo slovenských polí - Jačmeň

Bez neho by nebolo voňavého chleba, krmiva pre dobytok ani vychladeného piva. Jačmeň je spolu so pšenicou najstaršou kultúrne pestovanou plodinou. V letnom seriály zo slovenských polí sa na jačmeň zameral redaktor Igor Daniš. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zo slovenských polí nás teraz zaujíma Hordeum. To je latinský názov jačmeňa. Igor Daniš nám povie, ako sme na tom s touto tradičnou obilninou.  

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V letnom seriáli Reginy o poľnohospodárskych obilninách sa zo slovenských polí presunieme do Hurbanova, kde z jačmeňa produkujú slad. Čo tam zaujalo redaktora Igora Daniša? 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za posledné roky klesá výroba piva na Slovensku. V roku 2015 dosiahla 2,5 mil. hektolitrov, čo je v porovnaní s najsilnejším rokom 2008  menej o vyše milión hektolitrov. Jeho spotreba však opäť stúpa. 76 litrov piva ročne na hlavu je polovica spotreby v ČR.



Autor: Igor Daniš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame