Bez neho by nebolo voňavého chleba, krmiva pre dobytok ani vychladeného piva. Jačmeň je spolu so pšenicou najstaršou kultúrne pestovanou plodinou. V letnom seriály zo slovenských polí sa na jačmeň zameral redaktor Igor Daniš.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zo slovenských polí nás teraz zaujíma Hordeum. To je latinský názov jačmeňa. Igor Daniš nám povie, ako sme na tom s touto tradičnou obilninou.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V letnom seriáli Reginy o poľnohospodárskych obilninách sa zo slovenských polí presunieme do Hurbanova, kde z jačmeňa produkujú slad. Čo tam zaujalo redaktora Igora Daniša?
3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Za posledné roky klesá výroba piva na Slovensku. V roku 2015 dosiahla 2,5 mil. hektolitrov, čo je v porovnaní s najsilnejším rokom 2008 menej o vyše milión hektolitrov. Jeho spotreba však opäť stúpa. 76 litrov piva ročne na hlavu je polovica spotreby v ČR.